• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikalar Holcim ve Lafarge'daki işçilerin hakları için küresel eylemde

 15 Ocak'ta 30 ülkede Lafarge ve Holcim işçileri ve onları destekleyenler çeşitli eylemler ve etkinlikler düzenledi. Eylemler ve etkinlikler Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (BWI), Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) ile IndustriALL Küresel Sendika'nın başlattığı küresel kampanya çerçevesinde gerçekleştirildi.

27.01.2015

15 Ocak günü “İşçi hakları olmadan birleşme olmaz!” sloganı dünyanın dört bir yanında yankılandı. Kampanya dünyanın en büyük iki çimento şirketinin birleşme sürecinde işçilerin haklarını göz ardı etmesi ve sendikaları devre dışı bırakması üzerine başlatıldı.

Kampanya çerçevesinde LabourStart web sitesi üzerinden her iki şirketin yönetimine 7.000'den fazla protesto mesajı iletildi ve şirketlerden işçilerin taleplerini yerine getirmesi istendi. Şu web adresinden Lafarge ve Holcim yönetimlerine protesto mesajları gönderilebilir: http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2642.

Brezilya, Belçika, Kanada, Şili, Hırvatistan, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, İspanya, Uganda ve Zimbabve'de sendikalar, küresel eylem günü dolayısıyla, Lafarge ve Holcim'in işlettiği çeşitli çimento fabrikalarında çalışan işçilerle bağlantıya geçtiler, buralarda bildiriler dağıttılar ve iki şirketin birleşmesinin işçilerin geleceğini nasıl etkileyeceğini açıkladılar.

Kolombiya, Fransa, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Lübnan, Nijerya, Filipinler ave Romanya sendikaları işçileri harekete geçirdiler, Lafarge ve Holcim fabrikalarının önünde ve direnişler ve protesto gösterileri örgütlediler. Bu eylemlerin yanı sıra, bazı sendikalar işi durdurdu.

Press conferences were organized by unions in Mısır, Nijerya, Moritanya ve Sırbistan'da sendikalar basın toplantıları düzenledi. Sendikal eylemler yapılan diğer ülkeler arasında Kamboçya, Malezya, Yeni Zelanda,Güney Afrika, İsviçre ve Tayland da vardı.

BWI Genel Sekreteri Ambet Yuson şu açıklamayı yaptı:

“Güçlü küresel eylemler, birleşme süreci boyunca göz ardı edilen ve danışılmayan işçilerin ve sendikaların öfkesini ve umut kırıklığını gösteriyor. İşçiler saygı talep ediyorlar.”

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina'nın açıklaması ise şöyleydi:

“İşçilerin mevcut toplu sözleşmelere, küresel çerçeve sözleşmeye ve çalışma koşullarına saygı gösterilmesi yolundaki taleplerini tümüyle destekliyoruz.”

Üç küresel sendika, Lafarge ve Holcim ana taleplerini karşılayana kadar koordine ve ortak eylemleri sürdürecek .