• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TPIC Batman'da işçiler kendilerini sondaj kulelerine kapattı

Sendikamız işçilerin hak kaybı yaşamasına göz yummayacak

Örgütlü olduğumuz TPAO'ya bağlı olarak kurulup daha sonra Botaş'a devredilen ve yurtiçi faaliyetlerinde taşeron kullanan petrol arama şirketi TPIC'in işçileri, TPAO'nun  sondaj kulelerini geri almak istemesi ile işten çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Yayınladıkları genelge ile ülkenin çeşitli yerlerinden gelen ve otellerde kalan kule işçilerinin 1 Ocak öğle itibarıyla  otellerle de ilişkilerinin kesileceğini bildiren şirketin, tutumunu protesto eden işçiler, kendilerini kulelere kapattı. Petrol-İş Sendikası işçilerin hak kaybı yaşamasına göz yummayacaklarını belirtiyor.  

29.12.2014

TPAO'ya bağlı olarak kurulan ve 2012'de BOTAŞ'a devredilen ve taşeron işçi çalıştıran TPIC,  TPAO'nun kendine ait kuleleri  geri almak istemesi üzerine, kuleleri parka çekmeye karar verdi.  Bu karar karşısında şok olan işçiler 29 Aralık Pazartesi sabah saatlerinde eyleme geçti. İşsiz kalma tehlikesiyle kendilerini Batman'da yer alan kulelere kapatan işçiler, bu soruna bir çözüm bulunamaması halinde Adıyaman ve Diyarbakır'da bulunan kulelerde de harekete geçecekler.

İşçiler rahatsız

Bu konu üzerine bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, TPAO'nun TPIC'e devrettiği sondaj kulelerini, petrol fiyatlarının düşmesini gerekçe göstererek geri almak istemesinin, burada çalışan işçileri işsiz bırakacağını söyledi. Sözen sözlerine şöyle devam etti:  “ İşçiler rahatsız ve kaygılılar. Bu sabah itibarıyla Batman'da yer alan kululerde beklemeye başladılar. Hem TPAO hem de BOTAŞ işvereninin bu tavrını doğru bulmuyoruz. Konuyla ilgili, TPAO ve TPIC Genel Müdürlüklerine görüşme talebinde bulunduk.  TPIC kuleleri devrederken, işçilerin ortada  bırakılmaması için hem demokratik tepkimizi koyacağız hem de hukuki süreci devam ettireceğiz.  Gerekli görüşmelerin yapılmasının ardından kamuoyunu ve çalışanlarımızı bilgilendireceğiz.”

Dava devam ediyor

Petrol-İş Sendikası,  TPIC  ile alt işverenleri Öztürk San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Hazar Ltd. Şti arasında kurulan ilişkinin muvazaalı olduğu gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na  30 Ocak 2014 tarihinde yapılan başvuru sonucu, TPİC ile alt işverenler arasındaki ilişkinin muvazaalı olduğu tespit edildi.

Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişlerince düzenlenen 18.06.2014 tarihli raporun iptali talebiyle TPİC tarafından Ankara 2. İş Mahkemesinin 2014/820 Esasına kayıtlı dava açıldı ve 03.12.2014 tarihinde ilk duruşması yapılan davada, Petrol-İş Sendikası Çalışma Bakanlığı yanında davada müdahil olma talebinde bulundu.

Bu talep mahkemece kabul edilmiş ve sendikanın müdahilliğine karar verildi. Diğer taraftan TPIC'te davanın TPAO'ya ihbarını talep etti ve davanın TPAO'ya ihbarına karar verilerek duruşma 22.01.2015 tarihine ertelendi. Dava halen devam ediyor.

Bu gelişmeler yaşanırken TPAO'nun, TPIC'e devrettiği sondaj kulelerini geri aldığını belirtmesi üzerine, işçiler kendilerini kulelere kapattı.  Kararın aylar öncesinden kendilerine bildirilmesi  gerektiğini belirten işçiler, yeni yıla işsiz girmek istemedikleri için eylem yapmaya başladıklarını ve  kararlı olduklarını söylediler.