• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşitme Engelli Bireylerin İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Projesi

SESSİZ DÜNYAYA DOKUNUŞ…

Petrol-İş Sendikası ve İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği (İEEF) iş birlikteliğiyle “Türk İşaret Dili İş Sağlığı ve Güvenliği” kitabı sessiz dünyaya merhaba dedi.

23.09.2021

Ülkemizdeki nüfusu üç milyonun üzerinde olan ve çalışma hayatının içinde yer alan işitme engelli bireyler yararına Petrol-İş Sendikası ve İEEF ortak bir proje başlattı.

Proje protokolü; Petrol-İş Sendikası Genel Merkezinde tarafların katılımıyla imzalandı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman AKYÜZ, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi RECEPKETHÜDA ve İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru AKÇA arasında imzalanan protokolde, İEEF Genel Koordinatörü Erdal ERDİL’in yanı sıra Petrol-İş Sendikası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Servisi Uzmanı Ceyhun GÜRPINAR ve İEEF Derneği Üyesi Hıdır KEDİK de hazır bulundu.

Proje kapsamında hazırlanan kitapta ana amaç, çalışma hayatını etkileyen olumsuzlukların önüne geçerek iş sağlığı ve güvenliği bilincine işitme engelliler nezdinde katkı sunabilmektir. Bu amaç doğrultusunda bilgiye erişimi kolaylaştırmak adına tüm içerik video bağlantılı QR kodlarla desteklenmiş ve işaret dilinde hazırlanmıştır.   

Diğer taraftan projede ana esas Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu işyerlerindeki işitme engelli üyelerin iş sağlığı ve güvenliği eğitimine tabi tutulması ve yaşanan olumsuzlukların ortadan kaldırılmasıdır. 

Proje ile Petrol-İş Sendikası üyelerine sunulan bir başka hizmet ise işitme engelli Sendika üyeleri ve onlarla iletişim kurmak isteyen diğer kişilerin kullanabileceği görüntülü çağrı hizmetidir. Bunun için bir akıllı telefon veya bilgisayara sahip olmak yeterlidir.

Hazırlanan bu yayın ve proje hakkında Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman AKYÜZ; “Sendikamız Petrol-İş, 71 yıllık tarihinde işçi sağlığı ve iş güvenliğine özel bir önem vermiştir. Örgütlü olduğumuz işyerlerinde alınmasına vesile olduğumuz önlemler; üyelerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte; yaptığımız araştırmalar, yayınlar ve iş birlikleriyle ülkemizdeki İSG temelli sorunlara dair farkındalık oluşturmaya, çözüm geliştirmeye gayret etmekteyiz. Bu yayınımızla da toplumsal hayatın ve çalışma yaşamının içerisinde birlikte olduğumuz işitme engelli dostlarımızın iş sağlığı ve güvenliği bilincine katkı sunmak ve eğitimlerine bir kaynak yaratmak istedik” dedi.

Proje ile ilgili İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği Başkanı Ebru AKÇA; “Petrol-İş Sendikasıyla yaptığımız çalışmada hem sosyal sorumluluk projelerine dikkat çekmek hem de iş yaşamında yer alan işitme engelli dostlarımız için, insan sağlığının önemi düşünüldüğünde, iş sağlığı ve güvenliği bilincine katkı sunmak amaçlanmıştır. Türkiye’de bir ilk olan yayınımızla bilgiye erişim kolaylığı sağlandığı gibi ülkemizdeki tüm işitme engelli çalışanların ve iş güvenliği eğitimi veren İSG profesyonellerinin faydalanacağı bir kaynak yayın da ortaya çıkmış oldu. İşitme engelliler camiasına kazandırılan bu çalışmada bizlerle birlikte hareket eden Petrol-İş Sendikası yöneticilerine ve kitabımızda emeğini esirgemeyen tüm dostlarımıza şükranlarımızı sunarız” dedi.

Petrol-İş Sendikası ve İEEF olarak 23 Eylül Uluslararası İşaret Dilleri Günü’nü kutlar, işaret dilinin yaygınlaşarak iletişim sorununun ortadan kalkmasını camia adına temenni ederiz.

İEEF Görüntülü Çağrı Merkezi hizmetine bağlanmak için:
https://app.11sight.com/u/ieef