• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tacize Uğrayan Tarım İşçisine 150 Bin Dolar Tazminat

Florida’da cinsel tacize uğrayan domates toplayıcısı kadına 150 bin dolar tazminat ödenecek. Ayrıca kadının çalıştığı şirkete işyerinde cinsel tacizle ilgili bir düzenleme yapma zorunluluğu getirildi.

Christina VEİGA
08.08.2012

Florida'nın en büyük sebze yetiştiricilerinden DiMare Ruskin şirketinde domates toplayıcılığı yapan ve ekip lideri tarafından defalarca taciz edilen Catalina Ramirez, 150 bin dolar tazminat alacak.

Ramirez'e defalarca sözlü taciz de bulunan ekip lideri, zengin bir adam olduğu için bu isteği reddedilirse Ramirez'in ileride çok pişman olacağını söylüyordu. Immokalee bölgesinde aynı tarlada çalışan Lucia Reyes de erkek yöneticisi tarafından elle taciz edildiğini ve devamlı küçük düşürüldüğünü iddia etti.

Hem Ramirez hem de Reyes işten atıldı ve her ikisi de Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'na (EEOC) cinsel tacize uğradıklarına dair şikayette bulundu. EEOC geçen yıl Florida' da şehir mahkemesinde konuyla ilgili dava açtı.

Şimdi şirket taciz karşıtı bir düzenleme hazırlamak, çalışanların şikayetlerini ileteceği bir sistem kurmak ve çalışanlarına ayrımcılık karşıtı eğitim vermek zorunda.

Örnek bir vaka

EEOC'nun Miami bölge avukatı Robert E. Weisberg, "Bu işçiler maruz kaldıkları tacizleri ortaya çıkarıp, haklarını arama cesaretini gösterdiler. Bu cesaretli davranış diğer işçilerin haklarını savunmaları için de örnek olmalı." dedi.

Eşit İstihdam Fırsatı, şirket çapında taciz  karşıtı uygulamaları, şikayet kabul sistemi ve ayrımcılığın önlenmesiyle ilgili eğitimleri içeriyor.

Weisberg diğer işçilerin bu olayı örnek alarak daha bilinçli davranacağını umduğunu ve prosedür dışı uygulamalarla karşılaşanların artık buna müsaade etmek zorunda olmadıklarını belirtiyor.

Kadın işçilere yönelik taciz olayları sistematik

İnsan Hakları İzleme Örgütü, kadın tarım işçilerine yönelik taciz olaylarını araştırmak amacıyla görüşme yaptığı 52 kadının neredeyse tamamının aşağılanmaya, tacize ve tecavüze maruz kaldığını açıklıyor, tacizin sistematik olduğunu 95 sayfalık bir raporla ortaya koyuyor.

Raporlar, kadınların çoğunun işlerini kaybetmekten korktukları ve bazılarının da mülteci oldukları için istismarı söyleyemediklerini açıklıyor. 2011'den bu yana dilencilik dışında ki tüm sektörlerden 693 taciz olayı EEOC' ye bildirildi.

Kaynak: www.bianet.org