• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Grev

TPI Kompozit İşyerlerinde Grevimiz Başladı

Sendikamız İzmir Şubesinin örgütlü olduğu dünyanın en büyük rüzgar türbini kanadı üreticilerinden olan TPI Kompozit işyerlerinde bugün itibariyle grevimiz başladı. Sasalı ve Menemen'de kurulu iki fabrikada yaklaşık 2300 üyemiz çalışıyor.

13.05.2025

Sendikamız İzmir Şubesinin örgütlü olduğu dünyanın en büyük rüzgar türbini kanadı üreticilerinden olan TPI Kompozit işyerlerinde bugün itibariyle grevimiz başladı. İzmir Sasalı’da kurulu TPI Kompozit Kanat Sanayi ve Tic. A.Ş işyerinde 455, Menemen’de kurulu TPI Kompozit Kanat 2 Üretim Sanayi ve Tic. Ltd. Şti ünvanlı işyerinde ise 1860 üyemiz çalışıyor.

Amerikan sermayeli ve merkezi Arizona’da bulunan TPI Kompozitin ABD, Meksika, Türkiye ve Hindistan’da fabrikaları; Danimarka, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İspanya’da da mühendislik geliştirme ve servis eğitim merkezleri bulunmakta. Türkiye ve Meksika’daki fabrikalarında sendikal örgütlülüğün olduğu TPI firmasının küresel düzeyde ise 14 bini aşkın çalışanı mevcut. 

TPI İşçilerin Emeğiyle Büyüyor Ama Emeği Hiçe Sayıyor

2012 yılında İzmir/Sasalı’da ilk fabrikanın kurulması ve 165 üyeyle başlayan örgütlülüğümüz her geçen gün daha da güçlendi ve bugün Sasalı ve Menemen’de kurulu fabrikalarda yaklaşık 2300 üyemiz çalışıyor. TPI her yıl işçilerin emeği üzerinden daha da büyüyor. Firmanın küresel merkezinden yapılan açıklamalar da büyümenin düzenli olarak gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Ancak TPI işçileri bu büyümeden pay almıyor aksine her geçen gün daha fazla yoksulluğa mahkum ediliyor. Bugün 2300 TPI işçisi emeğinin karşılığını, yarattığı değere denk bir ücret ve sosyal haklar talep ediyor.

Grevimiz Coşkuyla Başladı
İlk sözleşmenin 2013 yılında imzalandığı TPI Kompozitte bugün 6. dönem toplu pazarlık görüşmeleri sürdürülüyor. İlk toplantının 16 Ocak 2025 tarihinde yapıldığı müzakerelerde toplam beş oturum yapıldı. Petrol-İş Sendikası ve TPI Heyetleri arasındaki son resmi toplantı ise arabulucu nezdinde Mart ayının sonunda gerçekleşti.
İşverenin toplu pazarlık sürecinde verdiği yüzde 30’luk teklifi aylardır güncellememesi ve üyelerimizin taleplerini görmezden gelmesi sonucunda dün gece itibariyle iki fabrikada da üretim durdu ve bu sabah Sasalı'da yapılan basın açıklamasıyla da grevimiz kamuoyuna ilan edilmiş oldu.

Basın açıklamasına üyelerimiz ve İzmir Şube Yöneticilerimizin yanı sıra sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyelerinden Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Sekreter Ahmet Baranlı, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda, Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar, Türk-İş Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, sendikamız Aliağa ve Düzce Şube Yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası, Basın-İş Sendikası, Çimse-İş Sendikası, Tezkoop-İş Sendikası, Tekgıda-İş Sendikası, Toleyis ve TEKSİF sendikalarının İzmir’deki yöneticileri, İzmir Şubemizin örgütlü olduğu Tetrapak işyerinde üye ve temsilciler, Aliağa Şubemizin örgütlü olduğu TÜPRAŞ ve PETKİM işyerlerinden temsilciler, aylardır sendikalaşma ve işe geri dönme mücadelesi veren Digel Tekstil işçileri, 155 gündür sendikamız Aliağa Şubesi öncülüğünde grevlerini devam ettiren Temel Conta işçileri ile siyasi parti temsilcileri ve demokratik kitle örgütleri de katılarak destek verdiler. 

Sendikamız İzmir Şube Başkanı Cem Turan’ın okuduğu basın açıklamasında, “Sesimiz ve taleplerimizi sadece işveren değil tüm Türkiye duyacak. Var olan koşullarda TPI işçisinin talepleri hak kayıplarını gidermek ve alım gücündeki kayıpları gidermek üzerine olmuştur.” denildi.  Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında işçi sınıfının alım gücünün yok olduğunu, TPI işçilerinin de yaşam standartlarını makul düzeye çıkarmak, insana yakışır çalışma koşullarında çalışmak için greve çıktığını belirten Cem Turan işverene de çağrı yaparak “Gelin, üzerinde anlaşabileceğimiz bir teklif verin ve müzakere masasını yeniden kuralım. Greve başladığımız bugün, burayı coşku ve kararlılıkla nasıl bayram yerine çevirdiysek, anlaşma sağlayıp davulla zurnayla işbaşı yapalım. İşimize özveriyle sahip çıkacağız ama hakkımızı da sonuna kadar savunacağız.” dedi.
Basın açıklaması boyunca grev alanından “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Temel Conta İşçisi Yalnız Değildir”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz”, “Sefalet Ücreti İstemiyoruz”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları yükseldi.

Cem Turan’ın basın açıklamasını okumasının ardından Türk-İş İzmir 3. Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak bir konuşma yaptı. Grev alanını selamlamayla başladığı konuşmasında Çakmak, “Ben buradan yönetime sesleniyorum, değerli TPI Yönetimi bu işletmeyi yaşatmak istiyorsanız taleplerimize cevap verin. Bu işletmeler bizim, bu ülke bizim. Türk-İş olarak üstümüze ne görev düşüyorsa onu yapmaya hazırız. Petrol-İş’in yanında olacağız, bu işin çözülmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Akyüz, “İnsanca Yaşayacak Ücret ve Hak Vermek Sizlerin Görevi”

Grev alanındaki son konuşma ise Genel Başkanımız Süleyman Akyüz tarafından yapıldı. TPI Grevini selamlayan Genel Başkan, dayanışma için alanda bulunan Digel Tekstil ve Temel Conta işçilerini de unutmadı. Konuşmasının devamında “Bugün hak arama mücadelesinin son noktasına gelmiş bir günü yaşıyoruz. TPI Grevimizi başlatıyoruz. Petrol-İş Sendikası’nın 75 yıllık mücadele tarihi var. Bizi hiç kimse sınamasın, biz müzakereyi de mücadeleyi de iyi biliriz. Petrol-İş Sendikası işçi sınıfına yön veren, emek mücadelesinde yol gösteren, mücadele bayraktarlığını yapan bir sendikadır bundan da gurur duyuyoruz.” dedi. İşverene de çağrı yapan Genel Başkan, “Bir mesaj vermek istiyorum, TPI işçisi el emeği ile beden gücü ile çalışıyor. Bu işçilerin hakkı ödenemez. Birileri niçin greve çıkılıyor, neden yüzde yüzün üstünde istiyorsunuz diyor. 16 Ocak’tan bugüne beş oturum yapıldı, teklif hala yüzde 30. Ücretlerimiz ortada. Müzakere masası açık, tekliflerinizi geliştirin, revize edin ve gelin. Bizi kimse kapatmakla, gitmekle tehdit etmesin. Petrol-İş Sendikası olarak bu ülkeye katkı koyan, üreten, değer yaratanlara, emeğin karşılığını verenlere minnettarız. Ancak insanca yaşayacak bir ücret ve hak vermek sizlerin görevi. Bu işçide aidiyet duygusunu nasıl geliştireceksiniz. Bu işçilerin emeğinin karşılığını vermek zorundasınız. Katma değeri yüksek bir iş yapılıyor. Bunu yapan da TPI işçisi ve hakkını almak zorunda.” dedi. Genel Başkanımız Süleyman Akyüz konuşmasının sonunda Petrol-İş Sendikasının tüm örgütüyle TPI işçisinin yanında olduğunu belirterek, grevlerinde başarılar diledi. 

Grev yeri kalabalık, coşkulu ve enerjiyle dolu. Üyelerimiz vermiş oldukları mücadelenin haklılığıyla grev alanını bayram yerine dönüştürüyorlar.