Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu TPIC'in işçileri, TPAO'nun TPIC'den hizmet alımını durduracağını açıklamasını üzerine, işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. TPIC'in Batman'da bulunan sondaj sahasında işçiler eyleme başladı. Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu konuyla ilgili açıklama yaptı.
TPAO, TPIC'den Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesindeki sondaj alanlarında hizmet alımını sonlandıracağını açıkladı. Bunun üzerine Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu TPIC'in Batman'da bulunan sondaj sahasında işçiler dün sabah, kuleleri sökmek için gelen tırları, kulelerden çıkmayarak geri gönderdiler. Batman'da işçiler eylemlerini bugün de sürdürürken, diğer bölgelerde ise işçiler eylem hazırlığı içindeler.
TPIC 1988 yılında uluslararası alanda petrol aramak için TPAO tarafından kurulmuş, 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile sermayesi arttırılarak BOTAŞ'a devredilmişti. İşçiler bu yıldan itibaren, TPIC'in hizmet aldığı taşeronlar aracılığıyla, TPAO başta olmak üzere, çeşitli şirketler adına petrol ve jeotermal kaynak arama işlerinde çalışıyorlar.
Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, TPAO ve TPIC'in almış oldukları bu karardan bir an önce vazgeçmeleri gerektiğini, üyelerinin mağduriyetinin giderilmesi için gereken mücadeleyi yapacaklarını söyledi.
Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu'nun yapmış olduğu açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir:
Sendikamızın örgütlü olduğu, TPIC'in Batman'da bulunan sondaj sahasında dün sabah, sondaj kulelerini sökmek için gelen tırlar, işçiler tarafında geri gönderildi.
Batman'da işçiler bugün de üretim alanlarını terk etmeyerek eylemlerini sürdürürken, Adıyaman bölgesindeki sondaj sahalarında çalışanlar da eyleme başladı. Diğer bölgelerdeki işçiler de eylem hazırlığı içindeler.
Son dakikaya kadar çalışın, diyorlar
TPAO, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle hizmet alımı yaptığı TPIC'den Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesindeki sondaj alanlarında hizmet alımını sonlandıracağını açıkladı.
İşçilere ulaştırılan imzasız bir metinle, 31 Aralık 2014 itibari ile otelleri boşaltmalarını gece 12: 00'dan sonra yemek verilmeyeceğini, eve dönüş biletlerini de 31 Aralık tarihli almaları gerektiğini bildirdiler. Gündüz çalışanların vardiya değişimi yapıp 31 Aralık'ta çalışmaya devam edeceğini de belirten genelgede aynı gün gece vardiyasında çalışıp vardiya sonunda bölgeden ayrılaması gerektiği talimatı yer alıyor.
Örgütlenme yargı sürecinde
TPIC 1988 yılında , uluslararası alanda petrol aramak için TPAO tarafından kuruldu. 800 kadar işçi Türkiye'nin dört bir tarafında petrol arama faaliyetinde bulunuyor. 2012 yılında, Bakanlar Kurulu kararı ile TPIC sermayesi arttırılarak BOTAŞ'a devredildi.
2012 yılından bugüne işçiler, TPIC'in hizmet aldığı taşeron şirketlerde Batman, Adıyaman, Diyarbakır bölgesindeki sahalarda TPAO başta olmak üzere çeşitli şirketler için petrol arama, Aydın, Manisa, Denizli havzasında jeotermal kaynak arama işlerinde çalışıyorlar.
TPIC faaliyetlerini yılda birkaç defa yapılan ihalelerle taşeron firmalar üzerinden yürütüyor. En son Hazar ve Öztürk taşeron firmasında istihdam edilen işçiler. 2013 yılında Petrol-İş Sendikasına üye oldular. Taşeron şirket üzerinde gösterilen bu işçilerin çalışmasında muvazaa tespit eden müfettiş raporlarına, TPIC tarafında itiraz edilerek yargı sürecine taşındı.
Mücadeleye devam
Petrol-İş Sendikası olarak, TPAO tarafından alınan ve TPIC'in uygulanmaya başladığı bu kararı kabul edilmez, buluyoruz. Yıllarca TPIC'de çalışan işçilerin ve ailelerinin karda kışta bu şekilde mağdur edilmesi vicdanlara sığmaz.
TPAO ve TPIC'in almış oldukları bu karardan bir an önce vazgeçmesini, talep ediyoruz. Üyelerimizin mağduriyetlerinin sona erdirilmesi için Petrol-İş Sendikası olarak mücadele etmeye devam edeceğiz.
Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu