Trakya Şube 9. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Sendikamız Trakya Şube 9. Olağan Genel Kurulu 7 Temmuz Pazar günü Lüleburgaz’da yapıldı. Genel Kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre Ümit Çetintaş Şube Başkanı seçildi.

08.07.2024

Petrol-İş Trakya Şube 9. Olağan Genel Kurulu 7 Temmuz 2024 tarihinde Lüleburgaz/İzer Otel’de gerçekleşti. Saat 10.00’da başlayan Genel Kurula sendikamız Genel Merkez Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri, Şube Başkan ve Yardımcıları, Trakya Şubemizde örgütlü 13 farklı işyeri/işletmeden delege, temsilci ve üyelerimiz ile kardeş sendika yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

Genel Kurul saat 10.00’da Şube Başkanı Ümit Çetintaş’ın selamla ve hoş geldiniz konuşması ile başladı. Katılımcıları selamlayan Çetintaş, Şube Genel Kurulunun başta şubede örgütlü üyeler olmak üzere Trakya Şubeye, Petrol-İş Sendikasına ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olması diledi.

Ümit Çetintaş’ın konuşmasının ardından Trakya Şubemizin son 4 yılda yapmış olduğu faaliyetleri anlatan 15 dakikalık bir slayt gösterimi yapıldı. Ardından Genel Kurulu yönetmek üzere Divan seçimine geçildi. Trakya Şube 9. Olağan Genel Kurulunu yönetmek üzere oluşan Divan Kurulunun Divan Başkanlığını sendikamız Genel Sekreteri Ahmet Baranlı, Divan Üyeliklerini ise Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Karaman, Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Erkan Zorlu, Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan yaptı.

Divan Başkanı Ahmet Baranlı kongre katılımcılarını başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan savunmasında şehit düşenler ve iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler tüm emekçiler için saygı duruşuna davet etti ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Genel Başkan Akyüz: Sendikal Mücadelenin Yanına Siyasal Mücadeleyi Koymalıyız!

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Başkan Süleyman Akyüz konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Konuşmasına katılımcıları selamlayarak ve küresel siyasi ve sendikal değerlendirmeyle başlayan Süleyman Akyüz, Gazze’de yapılan soykırımı bir kez daha lanetleyerek İsrail’in bir an önce Filistin topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti. Kuzeyimizde Ukrayna-Rusya savaşının devam ettiğini ve bu savaşın etkilerinin de tüm dünyada etkisini sürdürdüğünü belirten Akyüz, halkların ve işçi sınıfının barış istediğinin altını çizdi.

Petrol-İş Sendikasının siyasi kimlik, etnik kimlik ve inanç anlamında kültürel bir mozaik olduğuna değinen Akyüz, ülkemizde gündemi değiştirmeye dönük adımlar atıldığını söyledi. İşçi sınıfının sorunları ortadayken ve ülkede kronik hale gelmiş problemler yerinde duruyorken farklı konularla halkın gündeminin değiştirildiğine dikkat çekti. Devamında ise “O yüzden sendikal mücadelenizin yanına siyasal mücadeleyi koymak gerekiyor. Siyasal iktidarlar gelip geçidir, ama emek mücadelesi, sınıf mücadelesi bakidir. Hangi partiye gönül vermiş olursanız olun, kendi partinize baskı yapmalısınız. Petrol-İş hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadı, siyasetten talimat almadı. Biz emekçinin karşısında olan her kuruma ve kişiye karşı mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz.” dedi.

Kamuda Tasarruf Emekçiden Yapılamaz

Genel Başkanımız konuşmasının devamında aşağıdaki değerlendirmeleri yaptı, “TPAO’da üyelerimizin sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz. Siyaseten Petrol-İş’i sıkıştırmaya çalışıyorlar. Kamuda tasarruf adı altında mesai, servis ve lojman hakkı gibi birçok kalemde kısıtlamaya gidiyorlar. Tasarruf, kamu emekçisinin alın teri üzerinden yapılamaz. Bu girişimlere karşı hem saha da hem masada hem de siyaseten gerekli girişimleri yapıyoruz.” dedi.

Örgütlenme oranlarının artmasının önemli olduğuna değinen Genel Başkan, “Örgütlenmeye daha çok ihtiyaç var. Örgütlülük oranı yüzde 10 civarında, toplu sözleşme kapsamında olan sayısı daha da düşük. Konfederasyonlar, sendikalar, emek örgütleri olarak bir araya gelemiyoruz. Bizleri dağıttılar. Farklılıklarımızı bize karşı kullanarak bizleri böldüler. Emek Platformlarından binlerce kişi yan yana gelip taleplerimizi dile getiriyorduk. Ancak bu yok edildi. Ayrılmamak, bölünmemek için birlik olmalıyız. Bu sebeple eğitimleri güçlendirmeliyiz, daha sık bir araya gelmeliyiz. Sınıfsal bakışımızı zenginleştirmeliyiz. İşverenler bir bütünken, sendikalar kendi içinde ve başka sendikalarla gerilim yaşanıyor. O yüzden sınıfsal bakışımızı ve kendimizi geliştireceğiz.” dedi.

Genel Başkan konuşmasını Trakya Şube 9. Olağan Kongresinin başta Trakya Şube olmak üzere, Petrol-İş Sendikasına, konfederasyonumuz Türk-İş’e ve işçi sınıfına hayırlı olmasını, mücadeleye değer katmasını dileyerek sonlandırdı.

Adaylar Konuşuyor: Haklarımıza Sahip Çıkacağız

Genel Başkanın konuşması ardından gündemde belirtilen sıraya uygun olarak Çalışma, Hesap ve Denetim Kurulu Raporları ile Kurulların ibrası delegelerin oyları ile aklandı.
Tek listenin olduğu Genel Kurulda adayların konuşmasına geçildi. İlk olarak Şube Başkan Yardımcılığına aday İlhan Kaya (Mali) ve Engin Örnek (İdari) sırasıyla konuşmalarını gerçekleştirdiler ve kendilerini bu göreve layık gören delegelere teşekkürlerini sunarak, görevlerini Petrol-İş kültürüne, demokrasisine uygun bir şekilde yapacaklarını belirttiler.

Sonrasında Şube Başkanlığı görevini yürüten ve yeniden aday olan Ümit Çetintaş konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasına Sumitomo Grevini selamlayarak başlayan Çetintaş, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamı kınadı, emperyalist savaşların sona ermesi gerektiği söyledi. Konuşmasının devamında Çetintaş, mevcut ekonomik düzende bir diğer savaşın işyerlerinde devam ettiğini, hayat şartlarının her geçen gün ağırlaştığını, ekonomiyi düzenlemenin yolu sermayeye değil, üretenlere, emeklilere yatırım yapmaktan geçtiğinin altını çizdi. Devamında ise TPAO’da yaşanan sorunlara değinen Çetintaş, “Kamu işçilerinin lojman, sosyal hakları, servis hakları elinden alınıyor. Mesaisi ödenmiyor. Devlet kamu işçisinin haklarına dokunmamalı, israfı önlemeli. Ne zaman kamuda tasarruf konuşulsa ardından özelleştirme konuşuluyor. Petrol-İş her zaman özelleştirmeye karşı durmuş, kamusal varlıkların özel şirket mantığında değil kamunun elinde entegre ve daha güçlü olması gerektiğini savunmuştur” dedi. Ümit Çetintaş konuşmasını Genel Kurulun Petrol-İş Trakya Şubesine, Petro-İş Sendikasına ve Türkiye işçi sınıfına hayırlı olması dileğiyle sonlandırdı.

Seçim Sonuçlandı

Aday konuşmalarının ardından seçime geçildi. Şube Genel Kurulunda 19 seçim bölgesinden 150 delege oy kullandı. Genel Kurulda yapılan seçim sonuçlarına göre Şube Başkanı Ümit Çetintaş, Başkan Yardımcıları Engin Örnek (İdari) ve İlhan Kaya (Mali) oldu. Şube Yönetim Kurulu Ramazan Gürgür ve Fatih Topalan’dan; Şube Denetim Kurulu Volkan Karaağaç, Tarık Umut ve Hakan Böler’den; Şube Disiplin Kurulu ise Emin Bulut, Emrah Gül ve Semih Küçükgöksel’den oluştu.