• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Tüpraş eylemleri

Sendikamız genel merkezinin aldığı karar doğrultusunda bugün (26 Ocak 2006), bütün Tüpraş'larda ve şubemize bağlı İzmir Rafinerisi'nde de eylem vardı. Saat 08.00’de işe gelen işçiler, Tüpraş'ın devrine tepki olarak sabah işbaşı yapmadılar.
26.01.2006

26-27 Ocak 2006 sendikamız genel merkezinin aldığı karar doğrultusunda bugün (26 Ocak 2006), bütün Tüpraş'larda olduğu gibi şubemize bağlı İzmir Rafinerisi'nde de eylem vardı.Tüpraş'ın devrine tepki olarak işçiler sabah işbaşı yapmadılar. Saat 08.00’de işe gelen işçiler, dış kapıda servislerden inerek burada toplandılar.Yaklaşık 500 işçiye hitaben bir konuşma yapan Şube Başkanı İbrahim Doğangül; 'Tüpraş’ın satılması sürecinde yeni bir eşiğe gelindi. Bugün Tüpraş'ın KOÇ Holding'e devredilmesi beklenmektedir. Sendikamızın yıllardır süren uyarılarına karşı çıkışlarına rağmen maalesef (hem de usulsüz, hukuksuz yöntemlerle ve açılan davalar henüz sonuçlanmadan) devir işlemi bugün yapılacak. Hukuki sürecin lehimize sonuçlanması halinde bu kararı uygulatacak olan yine biz olacağız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın.Tüpraş satılırsa biz değil, Türkiye kaybeder' dedi. İşçiler, Doğangül'ün sözlerini; 'Zafer direnen emekçinin olacak' 'Tüpraş'ı satanlar vatan haini' sloganları ile sık sık kestiler.

Konuşmanın ardından işçiler, yürüyerek iç kapıya gittiler. Havanın çok soğuk olması nedeni ile eyleme yemekhanede oturarak devam edildi. Gece işyerini terketmeyen işçiler, sabah (27 0cak 2006) Çanakkale kavşağına giderek gece vardiyasından çıkan Petkim işçileri ile buluştular. Tüpraş’ın satışını ve diğer özelleştirme uygulamalarını protesto eden, bu içerikteki döviz ve pankartlar açıp, sloganlar atan işçilere hitaben bir konuşma yapan Şube Başkanı İ. Doğangül; “Biz değil, Türkiye kaybediyor. Bugün derdimizi anlatamadık halkımıza, ‘satılan senin malın dedik, sahip çık’ dedik, ama olmadı. Örgütsüz halk kesimleri, karşı çıksa da, engel olmak için harekete geçirilemedi. Bir gün mutlaka, bütün üretim araçları gibi Tüpraş’ta bizim olacak. Hem de bugünkünden daha da kamusal yararla işletilecek. Yerli ya da yabancı sermaye gruplarının çıkarı için değil, halk için üretim yapacak, gerçekten halkın olacak. Buna olan inancımız tamdır” dedi. Alıcı firma yetkilileri için ise, “Gelecekleri varsa görecekleri de var, biz başka yerdeki sendikalara benzemeyiz. Tanımayanlar da en kısa zamanda tanır!” dedi.

Bu konuşmaların ardından işçiler otobüslerle şube binasının önüne geldiler. Buradan Aliağa Demokrasi Meydanı’na yüründü. Meydanda kısa bir konuşma yapan Doğangül; “Bu meydana çok geldik, gelmeye de devam edeceğiz. Bizim susacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bizimle birlikte bu mücadeleyi verenler çoğalıyor. Sorun birlikte olamamakta. Bunu da sağladığımız gün, her şey çok daha güzel olacak.'

Etkinliklerin ardından tekrar rafineriye dönen işçiler, eyleme akşama kadar devam etti. Eylem süresince satış ve sevkiyat yapılmadı.