• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TÜPRAŞ İZMİR RAFİNERİSİNDE EYLEM

06.10.2005

Tüpraş’ a bağlı Rafinerilerden Aliağa’daki İzmir Rafinerisi işçileri bugün sabah eylem yaptı. Servislerden inen yaklaşık 500 işçi, dış kapıda toplandı.

İşçiler giriş kapısına “İSTER YERLİ, İSTER YABANCI, SATILANLAR BABANIN DEĞİL, HALKIN MALI! YÖNETEMİYORSAN TELEKOM’U, ERDEMİR’İ, TÜPRAŞ’I, BEKLİYOR SİZİ, HALKIN YÜCE DİVANI !” yazılı büyük bir pankart astılar.

Burada, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül tarafından işçilere hitaben bir konuşma yapıldı; konuşma özetle şöyle:

“AB tartışmalarının tozu dumanı arasında kaybolan ERDEMİR ihalesi, geçtiğimiz salı günü yapıldı ve OYAK ihaleyi kazandı. Bugüne kadar özelleştirmelerin her türlüsüne tutarlı bir şekilde karşı çıkan Petrol-İş üyesi biz işçiler, bu satışa da karşı çıkıyoruz. Özelleştirilmelerin doğrudan karşısındayız. Satılanlar, bu ülke insanının seksen yılda biriktirdiği varlıkları; karlı, verimli, iyi yönetilen kurumlarıdır. Sanayinin can damarıdır. Bu kuruluşları sattığınızda toplumun geniş kesimleri, ekonomik ve sosyal açıdan zarara uğrayacaktır. Alıcının yerli ya da yabancı olması, fiyatın az ya da çok oluşu detaydır ve detaylar gerçeği değiştirmez. Bu satış sadece alıcı şirketin yararınadır. Oysa önemli olan şirketin değil, toplumun çıkarıdır.

Buradan bazı çevrelere sesleniyoruz: Özelleştirmelere karşı mısınız, değil misiniz?

Ana muhalefet partisinin sayın yöneticileri, Bay Deniz BAYKAL; bu satışları nasıl buldunuz? Tüpraş ihalesi KOÇ’ta; Erdemir OYAK’ta kalınca bu iş iyi mi yapılmış oluyor?

Ya siz Türk-Metal’in sevgili yöneticileri, daha doğrusu tek yöneticisi Bay ÖZBEK; Erdemir’in satışı hakkında niye bir şey söylemiyorsunuz? Yoksa sizin istediğiniz de bu muydu? Bugüne kadar diğer patronlarla olduğu gibi, yenileriyle de kardeş kardeş geçinir gideriz diye mi düşünüyorsunuz? Eğer bugüne kadar söyledikleriniz doğru ise, yani Erdemir’in satışına karşı iseniz, iptal istemiyle dava açacak mısınız?

Herkesi tutarlı ve dürüst olmaya davet ediyoruz.

Genel Merkez ve ilgili Şube Yöneticilerimizle 03 Ekim Pazartesi günü İstanbul’da yaptığımız toplantıyla, yeni dönemin konseptini belirledik. Mücadelemize kaldığımız yerden, bu doğrultuda devam edeceğiz. Yanımızda Konfederasyonlar, büyük büyük örgütler olmasa da oluşturduğumuz özelleştirme karşıtı cepheyle birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz bu kavgayı. Giderek saflar netleşiyor, maskeler düşüyor. Halkımız bizim yanımızdadır, en önemli dayanağımız budur.

İnanıyoruz ki biz kazanacağız, daha hiçbir şey bitmedi; asıl kavga şimdi başlıyor.

Biz daha ölmedik, umutsuzluğa gömülmedik.”

Konuşmanın ardından yürüyerek iç kapıya giden işçiler, saat 09.45’te vardiya değiştirerek işbaşı yaptılar.