Tüpraş'ta devam eden toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde Koç Holding'in katı tutumunu sürdürmesi ve bir anlaşma sağlanamaması üzerine Aliağa, Batman, Kocaeli ve Kırıkkale rafinerilerinde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler bu sabah 08.00 vardiyalarını teslim almayarak, dört saat iş bıraktılar, tanker dolumu yapmayarak satışları durdurdular.
Tüpraş'ta devam eden toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde Koç Holding'in katı tutumunu sürdürmesi ve bir anlaşma sağlanamaması üzerine Aliağa, Batman, Kocaeli ve Kırıkkale rafinerilerinde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler bu sabah 08.00 vardiyalarını teslim almayarak, dört saat iş bıraktılar, tanker dolumu yapmayarak satışları durdurdular.
Rafinerilerde bugün üçüncü protesto eylemini gerçekleştiren sendikamız üyesi işçiler, Koç Holding'in uzlaşmaz tutumunu sürdürmesi halinde uyarı eylemlerini daha da artırarak devam ettirecekler.
Petrol-İş üyesi rafineri işçileri, 18 Nisan ve 6 Haziran'da iş bırakarak Tüpraş işverenini protesto etmişlerdi. Yapılan uyarı eylemine işverenden bir cevap gelmemesi üzerine Tüpraş işçileri bugün 3. uyarı eylemlerini yaptı. Eylemleri diğer sendika, meslek odası ve sivil toplum kuruluşları da destekliyor.
Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen Tüpraş'ın Batman Rafinerisi'nde 250 işçinin yaptığı protesto eylemine katılarak, Tüpraş işçilerine hitaben yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesindeki tıkanıklığın sorumlusunun Petrol-İş olmadığını, Koç Holding'in uzlaşmaz ve katı tutumu nedeniyle bu sürece gelindiğini belirterek şunları söyledi:
“Koç Holding ile üç dönemdir TİS imzalıyoruz. Sendikamızın talepleri gayet makul. Koç Holding Petrol-İş'i başka sendikalarla karıştırmasın. Burası Tüpraş ve biz de Petrol-İş Sendikası'yız, Petrol-İş'te örgütlü Tüpraş işçileriyiz. Eğer gayet makul olan taleplerimiz kabul edilmezse, Petrol-İş'in, rafineri işçilerinin mücadelesi sonuna kadar sürecektir."
Aliğa, Kocaeli ve Kırıkkale rafinerilerinin örgütlü olduğu Petrol-İş şubelerinin başkan ve yöneticileri de Tüpraş işçilerine hitaben yaptıkları açıklamalarda, Tüpraş işçisinin bu zamana kadar gecesini gündüzüne katarak çalıştığını, sorumluluğunu bildiğini, Tüpraş'a her zaman sahip çıktığını ve Tüpraş'ı Türkiye'nin lider firması yaptıklarını belirterek, tüm bu fedakarlığı karşın hak ettiğini almak, güvenceli ve örgütlü çalışmak istediğini bildirdiler.
Sendikalardan Tüpraş işçisine destek
Tüpraş işçilerinin Aliağa rafinerisinde bu sabah yaptıkları iş bırakma ve işvereni protesto eylemine Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, İzmir Şube Başkanımız Gani Gündoğdu, İzmir'deki sendikalardan Tekgıda İş Şube yöneticileri Gürsel Köse, Kemal Köse, Hava-İş Şube Başkanı Serkan Mutlu, Deri-İş Şube Başkanı Makum Alagöz, gece vardiyasından çıkan Petkim işçileri ve Saybolt çalışanları da katıldılar.
Coşkulu geçen eylemde Tüpraş çalışanları tanker dolumu yapmayarak, satışları durdurdu. TİS'in YHK'da bitirilmek istenmesine büyük tepki Kırıkkale Rafinerisi'nde de 400 Tüpraş işçisi sabah saat 08:00'den itibaren vardiyalarını teslim almadı. Bakım ve gündüz personeli iş başı yapmadı. Dolum ve satışlar yarım gün durduruldu.
Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi işçileri, toplu iş sözleşmesindeki talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdiler. İşçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 14 Nisan'da uyuşmazlık zaptı tutulması ve Tüpraş işvereninin sözleşmeyi 12 Eylül askeri iktidar dönemi düzenlemesi olan Yüksek Hakem Kurulu'nda bitirmek istemesini de sert bir şekilde protesto ettiler. Tüpraş işvereninin bu tavrının çalışma barışını bozacağını belirttiler.
Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz
Tüpraş Kocaeli Rafinerisi sabah vardiyası işçileri ise Kocaeli Tüpraş köprüsünde servislerden inerek 1 saat boyunca rafineri kapısına kadar protestolu yürüyüş yaptı. 16.00 vardiyasının da katıldığı yürüyüşte 800'ün üzerinde Tüpraş işçisi vardı. Rafineri işçileri yürüyüş boyunca, “ Direne direne kazanacağız”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Taşerona hayır, güvenceli iş”, “Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz”, “Sorunun değil, çözümün parçasıyız” şeklinde sloganlar attılar. Kocaeli Rafinerisi'nde de işçiler 08.00 vardiyasını teslim almayarak, tankerlere dolum yapmadılar, satışları durdurdular.
Kocaeli Tüpraş Rafinerisi kasıpısına gelindiğinde Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işçilere toplu iş sözleşmesinde gelinen süreci anlattı ve Tüpraş sözleşmesinde tıkanmanın nedeninin Tüpraş işçisi olmadığını belirtti. Yaşar, bu duruma gelinmesine, Koç Holding'in uzlaşmaz ve anlaşılmaz tutumunun neden olduğunu söyledi.
Kocaeli, Kırıkkale, Batman ve Aliağa Rafineri işçileri bugün yarım gün iş bırakarak dolum yapmadılar, satışları durdurdular.
TİS görüşmeleri neden tıkandı?
Tüpraş'ta 3 bin 337 Petrol-İş üyesi işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmeleri görüşmelerine 10 Şubat 2011 tarihinde başlandı. Bu zamana kadar yapılan 9 görüşmede sendikamızın teklif tasarılarında yer alan maddelerin büyük bölümünde anlaşma sağlandı.
Ancak Petrol-İş'in bu dönem toplu iş sözleşmesinde ana maddelerini oluşturan taşeronlaşma, vardiya sistemi, ilk giriş ücreti, yıllık izinler, ücret zammı, birleştirilmiş sosyal yardım ve primler konusunda anlaşma sağlanamayınca toplu sözleşmesi görüşmeleri tıkandı.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
PETROL-İŞ SENDİKASI