• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye devam

TÜRK-İŞ’TEN STANDART PROFİL DİRENİŞÇİLERİNE ZİYARET

Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği 15-16 Haziran işçi eylemlerinin yıldönümünde direnişte olan Standart Profil İşçilerine destek ziyareti yaptı. Ziyarette Gezi Parkı direnişinin 15-16 Haziran ruhunu yeniden ortaya çıkardığı belirtildi.

Metehan Ud / Uygar Elmas
18.06.2013

Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği’nin çağrısıyla bir araya gelen işçiler Petrol-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan ve 36 gündür fabrika önünde direnişte olan Standart Profil işçilerini ziyaret etti. Ziyaret için Manisa Organize Sanayi bölge içinde toplanan Deri-İş, TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Tez Koop-İş, Tes-İş, Basın-İş ve diğer sendikaların yöneticileri ve üyeleri “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz” sloganları ile Standart Profil’in önüne yürüdüler. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Akyol ve çok sayıda kamu sendikası yöneticinin de katıldığı yürüyüşe Emek Partisi İzmir ve Manisa Örgütleri de destek verdi.

YENİ 15-16 HAZİRANLAR

Fabrika önünde ilk konuşmayı yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, Manisa Organize Sanayi’de 15-16 Haziran’ı yaşamak için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, “Burada sizler önünde söz veriyoruz. Standart Profil’e sendika girmeden asla burayı terk etmeyeceğiz” dedi.

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç ise “Gezi direnişinde sergilenen, ülkemizdeki 15-16 Haziran ruhunun yeniden ateşlenmesidir. Baskı ve zulüm altındaki halkın dayatmalara karşı başkaldırışı tıpkı 15-16 Haziranda olduğu gibi bir kez daha gün yüzüne çıkmış ve bu kez ateş, yandığı yerde kalmamış bütün Türkiye’yi sarmıştır” dedi. Karakoç, sözlerini anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan işçilerin işe geri alınması gerektiğini belirterek bitirdi.

ÇÖZÜM BİRLİKTELİKTE

Standart Profil işçileri ve direnişe destek veren işçiler gazetemize konuşarak yeni 15-16 Haziranlar için birlik mesajları verdi.
Deri-İş İşyeri Temsilcisi olan Selahattin Ok, SP işçilerinin mücadelelerinde sonuna kadar destek vereceklerini belirterek, “İşçilerin birlikte olmaları lazım. Kopma olduğunda güç kaybederler. Ne olursa olsun direnmeleri lazım. İşçilerin bu zinciri kıracağını düşünüyorum. Gerçek çözüm için konfederasyonlar birleşmeli” dedi.

TÜMTİS üyesi Özgür Mengü ise etkinliği İzmir’de yapmayı planladıklarını ancak işten atılan işçilere destek vermek için Standart Profil önünü seçtiklerini dile getirerek şunları aktardı “15-16 Haziran ruhu şimdi Gezi Parkıyla tekrardan ortaya çıktı. O zaman işçiler organize olmuştu ama şimdi halk organize oldu ve de bu sürece sendikaların dahil olması sınırlı kaldı. Umarım ilerleyen süreçlerde bütün konfederasyonlar bir araya gelip genel grev kararı alır. Ülkenin buna ihtiyacı var” dedi.
Standart Profil’de 8 ay çalışabilen Gülcihan Çelik de “15-16 Haziran 1970’de sokaklara dökülen işçilerle biz SP işçileri aynı taleplerin mücadelesini veriyoruz” dedi.

Nevval Kızıl da bu zorlu mücadelede desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

‘KARARLILIK KAZANDIRIR’

Emek Partisi Manisa İl Başkanı Müzeyyen Çelik: Olağanüstü sömürünün yaşandığı Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde, günlerdir süren bu direnişi önemsiyoruz. Standart Profil fabrikasındaki bu örgütlenme başarılı olursa MOSB’ndeki diğer fabrikalarda çalışan işçilere de örnek olacaktır.

Bu mücadelelerinde onların sürekli yanlarında olmaya çalıştık, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Türk-İş Ege Bölgesi’nin çağrısıyla sınıf kardeşlerine desteğe gelen işçileri ve Standart Profil işçilerinin heyecanları, birbirlerine güç katmaktan kaynaklı heyecanlarını çok önemli buluyoruz. 15-16 Haziran gibi işçi sınıfının destan yazdığı bir günde bu ziyaret elbette önemlidir. İşçilerin birleştiklerinde ve kararlı bir şekilde mücadele ettiklerinde kazanamayacakları bir şey yoktur. (Manisa/EVRENSEL)