• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ülkemizin Başı Sağolsun

Merkez Yönetim Kurulumuz Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra İşletmesi’ne bağlı maden ocağında 14 Ekim akşam saatlerinde yaşanan grizu patlaması ile ilgili bir açıklama yayımladı.

17.10.2022

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında 14 Ekim akşam saatlerinde grizu patlaması gerçekleşti. Patlama sonucunda 41 madenci hayatını kaybetti, 11 arkadaşımız da yaralandı.

Acımız büyük, maden ocakları bir kez daha onlarca emekçinin canına mal oldu. Son yirmi yılda 2000’e yakın işçi madenlerde hayatını kaybetti. Amasra’daki patlama, bir daha benzer acıların yaşanmaması için “gerekli önlemlerin alınacağı”, “sorumluların hesap vereceği”nin söylendiği Soma, Ermenek ve diğer nice maden facialarından ders alınmadığını ortaya koyuyor.

Kuşkusuz ki bu tablonun ortaya çıkmasında iş güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru kabul edildiği piyasacı yaklaşımın payı büyük. Üretim sürecinin işçinin emeği üzerine inşa edildiği dolayısıyla kârdan ziyade işçinin sağlığı ve can güvenliğinin sağlandığı bir iş sürecinin tesis edilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.

Amasra’da yaşanan facianın son olmasını diliyoruz. Benzer acıların yaşanmaması adına bu felakete yol açan ihmallerin bir an önce ortaya çıkarılmasını, sorumluların bir an önce tespit edilerek adaletin sağlanacağını umuyoruz.  

İş kazalarının “kader” değil aksine önlenebilir olduğu gerçeğinden hareketle işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarının oluşturulması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, benzer acıların bir daha yaşanmaması için kârdan ziyade insan hayatını önceleyen tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini belirtiyoruz.

Yaşanan faciada hayatını kaybeden işçilere Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Süleyman Akyüz

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı