• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ülkemizin Dört Bir Yanında “Zordayız Geçinemiyoruz” Sesi Yükseldi

Konfederasyonumuz Türk-İş’in “Zordayız Geçinemiyoruz” adıyla başlattığı “Vergide adalet” ve “Gelir dağılımındaki eşitsizlik” başta olmak üzere güncel ekonomik sorunlara dikkat çekmek ve emekçilerin sesini yükseltmek amacıyla açıkladığı eylem takvimi kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde 20 Ağustos Salı günü ortak basın açıklaması yapıldı.

20.08.2024

Bu eylem takvimi çerçevesinde ilk olarak 15 Ağustos Perşembe günü #zordayizgecinemiyoruz etiketiyle sosyal medya platformu X’te etkili bir eylem yapılmıştı. Yine aynı takvim çerçevesinde 26 Ağustos Pazartesi günü Çerkezköy’de, 3 Eylül tarihinde ise Zonguldak’ta meydan mitingleri yapılacak.

Dün ise Türk-İş Bölge ve İl Temsilcilikleri önünde geniş katılımlı, emekçilerin sorunlarını ve taleplerini dile getiren basın açıklamaları gerçekleştirildi. 81 ilde yapılan açıklamalar kamuoyunda yankı buldu. Sendikamız Petrol-İş de yönetici ve üyeleri ile bulundukları bölgelerde açıklamaya katıldılar.

İstanbul’da Türk-İş İstanbul 1 Nolu Bölge Temsilciliği önünde de geniş katılımlı bir basın açıklaması yapıldı. Saat 11.00’de yapılan açıklama öncesi Türk-İş’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri Gümüşsuyu’nda Bölge Temsilciliğinin önünde bir araya geldi. Basın açıklamasında gelir adaletsizliği ve vergide adaletsizlik başlıkları öne çıktı.

Saat 11.00’da başlayan ve Türk-İş İstanbul 1. Bölge Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal okuduğu açıklamada hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam gibi sorunların başta işçiler olmak üzere, toplumun büyük bölümünün yaşam şartlarını ağırlaştırdığı belirtildi.  Yaşanan enflasyonla açıklanan enflasyonun aynı olmadığının belirtildiği açıklamada, bu durumun yapılan zamların düşük kalmasına yol açtığı ifade edildi. Enflasyonun sebebinin işçi sınıfının olmadığı ancak bedelinin işçi sınıfına ödetilmek istendiği dile getirildi.

Vergi yükünün her geçen gün arttığını hem doğrudan hem dolaylı vergiler sebebiyle işçi sınıfının vergi ödediğinin belirtildiği açıklamada vergi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi ve sosyal haklardan vergi kesilmemesi talebi yinelendi. Ayrıca gelir vergisi tarifesi ilk basamağının, geçmiş yıllarda olduğu gibi brüt asgari ücretin 12 katından az olmaması gerektiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında kamu işyerlerinde tasarruf adıyla işçilerin haklarının elinden alınması, kıdem tazminatı, emeklilerin sorunları gibi emeğin gündeminde öne çıkan birçok başlığa yer verildi, çözüm önerileri dile getirildi.

Ayrıca yakın zaman önce kamuoyunun gündemine giren ve çoğunlukla “çalışma saatleri düşürülecek” sosu ile servis edilen haberlere karşı emekçilerin ve sendikaların dikkatli olması gerektiğini belirten Erdal, güvencesiz ve esnek bir çalışma ortamına izin vermeyeceklerini belirtti ve tüm emekçileri örgütlenmeye çağırdı. Basın açıklaması Yaşasın TÜRK-İŞ, yaşasın ekmek, barış ve özgürlük mücadelemiz! sloganı ile sona erdi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren basın açıklaması eylemi oldukça coşkulu ve enerjisi yüksekti. Açıklama boyunca “Yaşasın sınıf dayanışması”, Türk-İş nerede biz oradayız”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Direne direne kazanacağız” “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.