• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Volkswagen ve Mercedes Benz'de grev ve dayanışma işten atılan işçileri işe döndürdü

Brezilya'da Volkswagen ile Mercedes Benz işçilerinin grevi ve ulusal ve uluslararası dayanışma sayesinde iki şirket işten atılan işçileri işe iade etti. İşçiler birleşip hakları için mücadele verdiğinde, hedeflerine ulaşabiliyorlar.

03.09.2015

Brezilya'da Taubaté'de 50 ve São Bernardo do Campo'da 1500 işçinin işten atılması üzerine, iki büyük otomotiv şirketindeki işçiler greve çıktılar. Büyük grev sonucunda şirketler işten atmaları iptal etti ve işten ayrılan işçileri işlerine iade kararı aldı.

Volkswagen'de 17 Ağustos'ta başlayan greve Brezilya'daki ve dünyanın dört bir yanındaki metal işçilerinden destek ve dayanışma geldi. Sonunda şirket 28 Ağustos'ta geri adım attı, gönüllülük esasına dayanan bir işten çıkarma programı oluşturdu ve toplu sözleşmede buna uygun değişiklik yaptı. Ayrıca, ilerde işgücünü kısmak söz konusu olduğunda, işten çıkarmanın alternatiflerini görüşmeyi de kabul etti. Taubaté Metal İşçileri Sendikası, CNM-CUT'a ve IndustriALL Küresel Sendika'ya üye.

Mercedes Benz'de 24 Ağustos'ta başlayan greve de Brezilya'daki ve yurtdışındaki onlarca sendikadan ve Daimler Dünya İşletme Konseyi'nden destek geldi. Şirket 1500 işçiyi işten çıkarma kararını 31 Ağustos'ta iptal etti ve işçiler bir yıl süreyle iş güvencesi öngören bir İstihdam Koruma Planı'nı kabul ettiler. Şirket toplu sözleşmede buna uygun değişiklik yaptı. São Bernardo Metal İşçileri Sendikası da CNM/CUT ve IndustriALL Küresel Sendika'ya üye.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes bu konuda şöyle dedi:

“Bu mücadeleler ve kazanılan zafer, çokuluslularla baş etmek için ulusal ve uluslararası düzeyde işyerinde örgüt ve dayanışma ağlarına ihtiyacımız olduğunu kanıtlıyor. Böylelikle şirketleri müzakereye ve işçi haklarına saygı göstermeye zorlayabiliyoruz.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika