Yeni Şafak Yazarı Bayram Başaran’ı kınıyoruz

13.10.2004

Yeni Şafak Yazarı Bayram Başaran’ı, Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan, “İşte buna değişim derim.! Petrol-İş milliyetçi mi oluyor” başlıklı yazısından ötürü kınıyoruz. Kamuoyunca da bilindiği gibi bu kadar etkin çalışan ve her platformda kendi görüş ve düşüncelerini açıkça belirten ve Türkiye’de örnek sendikalardan biri olan Petrol-İş’i farklı bir şekilde gösteren, sendikamıza ithamlarda bulunan bu tür anlayışları kınıyoruz. Yazar herhalde Petrol-İş’i yeni yeni tanıyor. Petrol-İş, 54 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren bir sendikadır ve sadece bugün değil her zaman ülkemizin ve ülkemiz insanlarının çıkarlarını düşünmüştür. Bu yazar gibileri, eğer yönlerini insanımızdan yana, ülkemizden yana, çalışanımızdan yana dönerlerse Petrol-İş’i o zaman daha iyi tanıyacak ve daha iyi anlayacaklardır.

Türkiye’de sendikal alanda gelişimi ve değişimi en iyi şekilde kavrayan sendika Petrol-İş’tir. Bayram Başaran gibi yazarlar ya bunu görmüyorlar ya da görmek istemiyorlar. Onlara tavsiyemiz, gözlerini ve kulaklarını açmalarıdır. Açsınlar ki Petrol-İş’in ne yaptığını ve ne söylediğini görsünler ve duysunlar. Yoksa buradaki amaç, Petrol-İş’i kendi çizgisi dışında farklı bir yerde göstermek midir, biz de bunu anlayalım?

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube

Yönetim Kurulu adına

Süleyman Akyüz

Başkan

Bayram Başaran 13.10.2004 Yeni Şafak Gazetesi

"İşte buna değişim derim!" "Petrol İş milliyetçi mi oluyor?"

Önceki gün Anadolu Ajansı'na Adana'dan bir haber düştü... Petrol İş Sendikası Adana Şube Başkanı , "Dupont'un SASA'daki hisse senetlerinin, Sabancı Holding tarafından satın alınması memnuniyet verici" diyor...

Haberi okuyunca önce şaşırdım...

Çünkü benim bildiğim Petrol İş'in, son yıllardaki en önemli belki de tek sevinci!...

Petrol-İş, Petkim'in özelleştirmesine karşı

Tüpraş'a karşı...

Liberalizmi hiç sevmez

Kapitalizmden nefret eder...

Aşırı devletçi olup radikal sosyalist imajları vardır.

Ama sonuçta her şeyi üyelerinin maddi gelirini artırmak için yapar. Bu da normal...

Yabancıların Türk firmalarına göre çok daha fazla ücret verdiği bir ortamda, yabancı ortağın gidişine Petrol İş neden seviniyordu? İşte bu normal değildi.

Haberin detayında Kabaca, bunu da şöyle izah ediyor; ''Avrupa'nın önde gelen firmaları arasında yer alan şirketin tamamının yerli sermaye olması memnuniyet verici. Alınan kararın daha olumlu sonuç vereceğini ve grubun başarılı bir şekilde büyüyeceğini umuyoruz''

Son cümlesi şöyle: "Yabancı ortaklar sosyal haklara sürekli karşı çıkıp, her şeye parasal açıdan bakıyorlardı."

Bu güne kadar Petrol İş'ten böyle bir söz, hele yerli patron ya da holdinglere yönelik memnuniyet duyduğu bir açıklama hiç görmedim... Hiç duymadım.

Bu açıklamayı duyunca aklıma iki başlık geldi..

"İşte buna değişim derim!"

"Petrol İş milliyetçi mi oluyor?"

Sizce hangisi?