HEM SICAK, HEM LEZZETLİ
Çorbalar, kışın soğuğunda, sofralarımızın vazgeçilmezleri oluyor. İçimizi ısıtmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek günün en az bir öğününde çorba tüketmekte yarar var. Tarifini verdiğimiz çorbalar tam da ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte. Şimdiden afiyet olsun... Fırınlanmış havuç-elma çorbası Malzemeler: Yarım kg havuç, 2 adet orta boy elma (ekşi elma tercih edilir), 1 adet orta boy kuru soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 adet kereviz sapı, 2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil 1/2 litre sebze suyu, 1/2 litre su, 2 yemek kaşığı limon suyu, 150 gram yoğurt, karabiber, tuz Yapılışı: Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine soyulmuş, yıkanmış ve ince uzun dilimlenmiş havuçları ekleyin. Elmaları yıkayın, kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp dörde bölün ve tepsiye ekleyin. Soğanı da aynı şekilde soyduktan sonra yıkayın ve büyük parçalara bölerek tepsiye ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağını sebzelerin üzerine serpiştirin. Kereviz saplarını yıkayıp -varsa yapraklarını çıkartın- ince ince doğrayın. Zencefil kökünü yıkayın, kabuğunu soyun ve rendeleyin. Sebzelerin fırınlanmasına yakın, bir tencerede kalan zeytinyağında kereviz ve zencefili soteleyin. Fırınlanan sebzeleri, sebze suyunu ve suyu ekleyin, kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 30 dakika pişirmeye devam edin. Çorba piştiğinde blendır kullanarak veya süzgeç yardımıyla püre haline getirin. Limon suyunu ve karabiber, tuz ekleyerek tatlandırın. Tekrar kaynatın, küçük kaselere birer kaşık yoğurt ile sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun...
Nohutlu köfteli çorba Malzemeler: 250 gram kıyma, 1 orta boy soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1.5 litre su, yarım su bardağı erişte, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 diş sarmısak, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber, tuz Yapılışı: Soğanı rendeleyin, kıymaya ekleyin, karabiber ve tuzla yoğurarak karıştırın. Elinizde yuvarlayarak misket büyüklüğünde yuvarlak parçalar haline getirin. Sarmısağı dövün, derin bir tencerede zeytinyağını ekleyin, sarmısak, salça ve naneyi hafifçe kavurun. Suyu ekleyip karıştırın. Kaynamaya başlayınca köfteleri ekleyin, tekrar kaynamaya başlayınca erişteleri ve son olarak da nohutları ekleyin. Köfteler pişinceye kadar (yaklaşık 15-20 dak) kaynatmaya devam edin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Sebze suyu nasıl hazırlanır? Et ve sebze yemeklerinde veya çorbalarda kullanmak üzere, değişik aromalara sahip sebzeleri bir tencerede kaynattıktan sonra, suyunu süzerek buzlukta veya buzdolabında saklayabilirsiniz. En temel sebze suyu tarifi soğan, kereviz sapı ve havuçtan oluşuyor. Buna ek olarak rezene kökü, pırasa, maydonoz, sarmısak, karabiber, zencefil, defne yaprağı, taze kekik gibi eklemeler yaparak ağız tadınıza uygun sebze suyunu hazırlayabilirsiniz. İşte size enfes iki sebze suyu tarifi:
SEBZE SUYU TARİFİ Malzemeler: 1/3 demet maydonoz, 2-3 dal taze kekik, 2 adet havuç, 1 adet kuru soğan, 3 dilim zencefil, 1 adet rezene kökü, 3 adet kereviz sapı, 2 diş sarmısak, 1 defne yaprağı, karabiber, tuz, su, 3 litre su. Yapılışı: Bütün malzemeleri yıkayıp ayıklayın, iri büyüklükte parçalar halinde doğrayın, büyük bir tencerede suyla birlikte kaynatın. Karabiber ve tuz ekleyin. Kaynadıktan sonra 45 dakika kısık ateşte pişirin. Sebzeleri süzerek suyunu büyük bir şişe veya kavonoza aktarın. Ilıyınca buzlukta saklayacak uygun kaplara bölün. 3 gün içerisinde kullanacaksanız, buzdolabında da saklayabilirsiniz. ■ KOLAY SEBZE SUYU Malzemeler: 3 adet kereviz sapı, 4 adet havuç, 1 adet orta boy soğan, 6 su bardağı su, karabiber, tuz Yapılışı: Bütün malzemeleri yıkayıp ayıklayın, doğrayın ve suyla birlikte orta büyüklükte bir tencerede kaynatın. Karabiber ve tuz ekleyin. Kaynadıktan sonra 30 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Sebzeleri süzerek suyunu başka bir kaba aktarın. Ilıyınca buzlukta saklayacak uygun kaplara bölün. 3 gün içerisinde kullanacaksanız, buzdolabında da saklayabilirsiniz. ■
Portakallı dilimler Malzemeler: Tabanı için: 100 gram tereyağı, 1/4 su bardağı pudra şekeri, 1 su bardağı un, bir tutam tuz Portakallı dolgu için: 1 portakalın kabuk rendesi, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı portakal suyu, 3 yemek kaşığı un, 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu, 2 adet yumurta Yapılışı: Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Yaklaşık 20 cm'lik kare şeklinde bir kabın zeminine yağlı kağıt serin (veya yağlayıp unlayın). Derin bir kapta tereyağını ve pudra şekerini, kabarıncaya kadar mikserle orta hızda çırpın. Başka bir kapta unu ve tuzu karıştırın. Diğer kaptaki karışıma ekleyin ve mikserle düşük hızda çırpmaya devam edin. Hamuru, hazırladığınız kabın tabanına elinizle bastırarak yerleştirin. 10 dakika fırında pişirin. Bu sırada dolguyu hazırlamak için dolgu malzemelerini bir kapta çırpın. Tabanı pişirdikten sonra fırından çıkartın, hafif ılımaya başlayınca dolgu karışımını dökün ve 20 dakika daha pişirmeye devam edin. Üzeri hafif esmerleşince fırından çıkartın ve soğuduktan sonra pudra şekeri serperek dilimlere ayırın. Afiyet olsun. ■
|
PETROL-İŞ SENDİKASI KADIN DERGİSİ Facebook Sayfamız TASARIM VE GÜNCELLEME: SELGİN ZIRHLI KAPLAN