• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

1 Mayıs Kitlesel Bir Şekilde Bursa’da Kutlandı

Sendikamız Petrol-İş 1 Mayıs’ı, Türk-İş’e üye sendikaların katılımıyla birlikte Bursa’da kutladı. On binlerce emekçinin yer aldığı kutlamaya, Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Bursa, Düzce, Gebze, İstanbul 2 ve Kocaeli Şube Yönetici ve üyeleri katıldı.

02.05.2024

1 Mayıs İşçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca emekçinin katılımıyla kutlandı.

Bu seneki 1 Mayıs kutlamalarında hayat pahalılığı, vergide adaletin sağlanması ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması başlıkları öne çıktı. Konfederasyonumuz Türk-İş’in almış olduğu karar doğrultusunda 1 Mayıs merkezi düzeyde Bursa’da kutlandı. Kutlamaya Türk-İş’e bağlı 35 sendikanın yöneticisi ve on binlerce emekçi katıldı.
Sendikamız Genel Merkez Yöneticilerinden Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Sekreter Ahmet Baranlı ve Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda Bursa’daki 1 Mayıs kutlamasına katıldı. Ayrıca sendikamız Bursa, Düzce, Gebze, İstanbul 2 ve Kocaeli Şube Yönetici ve üyeleri katıldı.

Saat 11.00’de başlayan kutlama öncesinde sabah saat 08.00 itibariyle Nilüfer’e bağlı Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda kortejler oluşturulmaya başlandı. Kortejlerin oluşmasıyla Hastane Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yüründü. Yürüyüş esnasında sık sık “İşçiler açken, patronlara huzur yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa”, “Katil İsrail Filistin’den defol”, Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Contitech işçisi yalnız değildir”, “İş, aş, adalet Petrol-İş’e emanet” sloganları yükseldi.

Yaklaşık 1 km’lik yürüyüşün ardından mitingin yapılacağı Hastane Meydanı’na ulaşıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Ankara Seğmenler ekibi bir gösteri gerçekleştirdi.

Daha sonra Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar bir konuşma gerçekleştirdi.  Çalışma hayatındaki sorunlara dikkat çeken Ağar, “Vergideki adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını bir kez daha bu meydandan dile getiriyoruz” ifadesini kullandı.  Ağar’ın ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay sahneye çıkarak alandaki emekçileri selamladı.

İşçilerin çalışma hayatının merkezinde yer aldığını, çalışanlardan alınan vergilerde düzenleme yapılmasını isteyen Atalay, “Ekim ayında kanun Meclis’e gelene kadar her sokakta her alanda olacağız. Hep beraber bu mücadeleyi vermezsek temsil ettiğimiz insanlar ekonomik yönden, vergi üzerinden bedel ödemeye devam eder.” dedi.

‘Türkiye’yi Durdururuz’

Konuşmasında kıdem tazminatına da değinen Atalay, “4 ay evvel Türk-İş Genel Kurulu’nu yaptık. Aldığımız kararlardan bir tanesi kıdem tazminatıyla ilgili. Kıdem tazminatıyla ilgili ülke gündemine getirirseniz genel grev yapacağız. Aynen aynı noktadayız. Bir adım geri yapmayız. Allah şahidim, Türkiye’yi durdururuz. Bursa’da Türk-İş’in 106 bin üyesi var. Topladığınız zaman 500 bin kişilik bir aileyiz. Onun dışında Bursa’da 800 bine yakın çalışan işçi var. Ailesiyle beraber topladığınız zaman sayı 1,5 milyonun üzerinde” dedi.

Konuşmasında enflasyona da değinen Atalay, şunları söyledi: “4 ay evvel gündem başkaydı. Vergiyi konuşuyorduk, taşeronu konuşuyorduk. Bütün sıkıntıları gündeme getiriyorduk. Maalesef öyle bir noktaya geldik ki asgari ücret düzeyine yakın bir ücret alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir tablo değil, bu sürdürülebilir bir düzen değil. Eylemse eylem, grevse grev. Sendikalar size soracaklar, ona göre yol yürüyeceksiniz. Ekonomik sıkıntı birinci sıkıntımız. Vergi, taşeron, asgari ücret, örgütlenme, staj mağdurlarının meselesi, EYT’de problemi olan arkadaşlarımız, bunlar bu ülkenin meselesi, bizim meselemiz, sizin meseleniz.”

TÜRK-İŞ olarak gelecek yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü İstanbul’da kutlayacaklarını duyuran Atalay, şöyle konuştu: “Türkiye’nin değişik alanlarında 1 Mayıs kutlanıyor. Temennimiz, arzumuz sizin ve benim de başkanlarımın da yönetimin de kimsenin burnu kanamadan herkes bu akşam evine dönsün. Herkes iş yerine dönsün. Ama maalesef İstanbul’da istenmeyen görüntüler var televizyonlarda. Kim nerede istiyorsa orada yapsın. Herkese katkı vermeye razıyız. Seneye karar aldık. Seneye İstanbul’dayız. Seneye İstanbul’da daha görkemli bir şekilde 1 Mayıs nasıl yapılıyor, bugün bu alanda gösterdiğiniz gibi, Allah ömür verirse seneye orada göstereceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından 1 Mayıs programı, başladığı gibi coşkulu bir şekilde sona erdi.