2 Bin 700 Madenci İşten Çıkarıldı

30.09.2014

Zonguldak'ta faaliyet gösteren 22 özel maden işletmecisinin Torba Yasa ile maliyederinin arttığı gerekçesiyle üretimi durdurmasının ardından, işten çıkarılan maden işçisi sayısı 2 bin 700'e ulaştı, işçilerden bazıları işsizlik maaşı alabilmek için Çalışma ve iş Kurumu II Müdürlüğü'ne başvurdu.

434 İŞÇİ FONA BAŞVURDU

Çalışma ve iş Kurumu İI Müdürü Gönül Demirsu'nun verdiği bilgilere göre, 434 maden işçisi, işsizlik fonundan yararlanabilmek için başvuru yaptı. Demirsu, 434 kişiye çalıştıkları prim gün sayısına göre 400-900 lira arasında işsizlik maaşı bağlanacağını, işçilerin en az 6, en fazla 10 ay bu fondan yararlanacağını belirtti.

HEMA'DAN TOPLU KIYIM

Üretimi durdurmayan tek firma olan HEMA Kömür İşletmeleri ise 489 maden işçisini toplu işten çıkarmak için Çalışma ve iş Kurumu Müdürlüğü'ne bildirimde bulundu. HEMA, TTK ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 29 madenciyi işten çıkarmış, işçiler işten atılanların geri alınması talebiyle Zonguldak Valiliği'ne yürüyerek burada oturma eylemi yapmıştı. Çalışma ve iş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, şirketin 686 işçisinden 197'sini işyerinde tutup, kalanını işten çıkarmak için 19 Eylül'de bildirimde bulunduğunu söyledi.

'İŞE GERİ ALABİLİRİZ'

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir ise "Meclis'in açılmasını bekliyoruz. Eğer bir iyileştirme söz konusu olursa çıkardığımız işçileri tekrar işe alacağız" dedi.

Kaynak: BirGün Gazetesi