• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

20 mahalle yıkıma birlikte direnecek

Kent Hareketleri Girişimi'nin çağrısıyla eylem yapan 20'yi aşkın mahalleden halk, kentsel yıkım ve rant projelerine karşı birlikte mücadele edeceklerini duyurdu.

01.04.2013

İSTANBUL- 20'yi aşkın mahalleden emekçi halk, Kent Hareketleri Girişimi'nin çağrısıyla Karaköy'de bir araya geldi, "kentsel dönüşüm" adı altında gerçekleştirilmek istenen rant ve yıkım projelerine karşı birlikte mücadele edeceklerini duyurdu.

Fener-Balat, Beyoğlu Dernekler Platformu, Tarlabaşı, Sulukule, Tozkoparan, Okmeydanı, Gaziosmanpaşa Sarıgöl ve Cumhuriyet mahallelerinin de aralarında bulunduğu 20'yi aşkın mahalleden halk, Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nin önünde eylem yaptı.

"Mahalle yıkan iktidar istemiyoruz", "Kurtuluş yok tek başına" sloganları atan mahalleliler, "Vatandaş uyuma mahallene sahip çık", "AKP elini mahallemden çek", "Yapılanlar kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm", "Barınmak hakkımız söke söke alırız" dövizleri taşıdı.

'YERİNDEN ETME PROJESİ'

Kent Hareketleri adına konuşan Çiğdem Şahin, 20'yi aşkın mahallelinin bir araya gelmesinin, İstanbul'da ciddi bir mahalle hareketinin doğduğunun işareti olduğunu söyledi. Şahin, "İnsanlar evlerini, çocukluklarını yaşadıkları mahallelerini kaybedecekler. İstanbul'un hangi köşesine savrulacaklarını, kendilerini nasıl bir hayat beklediğini bilmiyorlar. Sulukule'de, Tarlabaşı'nda, Tokludede'de yaşanılanlar gösteriyor ki, bu projelerin hepsi yerinden etme, yıkım projeleri. Evlerimiz, mahallelerimiz sahipsiz değil! Bunu göstermek, birlikte mücadele etmek için bir araya geldik" dedi.

Eyleme, Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı'nın yanı sıra, Birleşmiş Milletler eski Konut Hakkı Raportörü Miloon Kothari ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevlisi Bahram Ghazi de destek verdi.

'BÜYÜK BİR TRAJEDİ YAŞANIYOR'

BM eski Konut Hakkı Raportörü Miloon Kothari, kentsel dönüşüme tabi tutulan Sulukule, Tokludede gibi mahalleleri gezdiğini ve büyük bir şok yaşadığını dile getirdi. Kothari, şöyle konuştu: "Son 3 gündür Türkiye'deyiz, mahalleleri geziyoruz. Büyük bir şok geçirdim. Bu mahallelerde muazzam bir trajedi yaşanıyor. Topluluklar yerlerinden ediliyor, tarihi binalar yıkılıyor. Yıkılan mahallelerin yerine sözüm ona lüks konutlar yapılıyor. Sarsıldık, muazzam bir hak ihlaliyle karşılaştık."

Kothari, kendisini en çok sarsan şeyin, yerlerinden edilen mahallelilerin bu sürece dahil edilmeyişi, hiçbir söz haklarının olmayışı olduğunu ifade etti. Gezdikleri mahallelerde gördüklerinin, Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerin de açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Kothari, "Belediyeler ve TOKİ uygulamaları bu açık ihlalin aktörleri. Kentsel dönüşüm uygulamalarının ve bu uygulamaları yürütenlerin sorgulanması gerekiyor. Mücadelenizi destekliyoruz. Uluslar arası bir kampanya gerekiyor. Bu kampanya dahilinde her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından halk, "Evime, kentime, tarihime, mahalleme, meydanıma dokunma" yazılı bir pankarta kendi mahallelerinin isimlerini yazarak, bu mücadelede birlikte hareket edeceklerini bir kez daha vurguladı.

Eylemin ardından, Mimarlar Odası'nda bir forum düzenlendi.

Kaynak: Kentsel dönüşüm