• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

29.Dönem 3.Olağan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi Yayınlandı

Petrol-İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, 22-23 EKİM 2020 tarihinde Antalya’da toplanarak ülkemizde emeğe ilişkin güncel gelişmeleri ve örgütsel çalışmalarını değerlendirmiştir.

23.10.2020

GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU, toplantıda yapılan değerlendirmeleri ve bu doğrultuda almış olduğumuz kararları aşağıdaki şekilde kamuoyuna iletmeyi uygun bulmuştur:

Ülkemizin de içinde yer aldığı coğrafyada, enerjide kaynak savaşları yıllardır milyonlarca masum insanın yaşamı, işsizlik ve yoksulluk pahasına sürdürülmektedir. Emperyalist ülkeler doğrudan ya da dolaylı olarak istikrarsızlık yaymakta, çatışmalardan ve halkların birbirine düşman edilmesinden nemalanmaktadır. Son olarak Ermenistan, önemli enerji hatlarının bulunduğu Güney Kafkasya’da işgalci konumunu saldırgan politikalarla devam ettirmektedir. Azerbaycan topraklarında sivil halka saldıran ve savaş suçu işleyen Ermenistan yönetimini kınıyoruz. Çatışmalarda hayatını yitiren kardeşlerimize rahmet, Azerbaycan halkına başsağlığı diliyoruz. Sırtını bazı emperyalist güçlere dayayan Ermenistan, işgal etmiş olduğu topraklardan çıkmalı, barış bir an önce sağlanmalıdır.

Petrol-İş’in örgütlü olduğu işkolu, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarına sahip olabilmek için savaş ve çatışmaların çıkarıldığı son derece stratejik sektörleri kapsamaktadır. Doğu Akdeniz’de deniz sahalarında aylardır süren çekişme, bu rekabetin yeni çatışmaların fitilini ateşleyebileceğini göstermektedir. Yunanistan’ın emperyalist güçleri arkasına alarak Türkiye’yi Akdeniz’e çıkamaz hale getirme girişimleri kabul edilemez. Bölge ülkeleri, emperyalizmin yeni vekalet savaşlarının piyonu haline gelmemeli ve oyunları bozup diyalogla sorunlarını çözme yoluna gitmelidir. Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları, bölge halkları arasında hakça paylaşılmalıdır. Bu kaynaklarla ortaya çıkacak zenginlikler Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde emekçi halkın refahının artması ve kalıcı barışın tesis edilmesi için kullanılmalıdır.

Böylesi koşullarda, Karadeniz’de TPAO tarafından gerçekleştirilen doğalgaz rezervi keşfini önemsiyor ve ülkemizin enerji bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Yıllardır sendikamız, petrol ve doğalgaz sektöründe arama faaliyetlerinin arttırılması ve bu doğrultuda TPAO öncülüğünde yeni yatırımların yapılması gerektiğini dile getirmektedir. Petrol ve doğalgaz sektöründe yurtiçi arama ve üretim faaliyetlerinde istenen seviyelere gelinememesinin asıl nedeni, kamu kuruluşumuz TPAO’nun yeterince desteklenmemesi ve geçmişte TPAO bünyesinde oluşturulan arama, üretim, rafinaj, petrokimya ve dağıtım faaliyetlerinden oluşan entegre yapının parçalanması ve sektörde özelleştirme politikalarının uygulanmasıdır. Ayrıca 2017 yılında saha hizmetleri, TPAO bünyesinden koparılmıştır. TPAO ve BOTAŞ halka arz gibi yeni özelleştirme girişimleri ile daha fazla zayıflatılmamalı, bu iki kuruluşumuz birlikte yeniden entegre yapıya kavuşturularak güçlendirilmelidir.

Covid-19 salgını, en başta emekçileri vurmuştur. Salgın döneminde emekçileri koruması ve desteklemesi gereken hükümet, tam tersini yapmış ve açıkladığı paketlerle işverenlere yeni teşvik ve kolaylıklar sağlamıştır. İşçinin payına ise asgari ücretin yarısı kadar bir ödenekle ücretsiz izin, gelirin düştüğü kısa çalışma, esnekleşme ve güvencesizlik düşmüştür. Şimdi Meclis’te görüşülmeye başlanan yeni bir Torba Kanun ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların belirli süreli sözleşmelerle çalışması yaygınlaştırılmak istenmektedir. Belirli süreli sözleşme demek, kıdem tazminatı başta olmak üzere birçok hakkın ortadan kaldırılması demektir. Kanunda, ayrıca bazı çalışanların emeklilik hakkı sınırlandırılmaya çalışılmakta ve kayıtdışı işçi çalıştıran işveren adeta ödüllendirilmektedir. Toplam istihdamın neredeyse üçte birine yaklaşan emekçilerin, en temel haklarını gasp edecek bu paket geri çekilmelidir. Esnekleşme, güvencesizleşme ve örgütsüzleşmeye yol açacak düzenlemelere karşı işçi konfederasyonları ve sendikalar uyanık olmalı, kıdem tazminatında gösterdiğimiz kararlı duruş bu konuda da sergilenmelidir.

Aynı pakette, işverenlere sağlanan birçok desteğin yanı sıra şirketlerin ödediği kurumlar vergisinin indirilebilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. Ücretliler, kaynaktan kesilen yüksek ve artan gelir vergisi nedeniyle ciddi kayıplara uğrarken, dolaylı tüketim vergileri ile alım güçleri düşerken, işverenlere vergi indirimi yapılması adil olmayacaktır. Kurlardaki artış nedeniyle işçinin zaten alım gücü düşmekte ve reel ücretler gerilemektedir. Bu koşullarda asıl yapılması gereken, vergide adaletin sağlanması, ücretlilerin vergi yükünün azaltılması ve emekçilerin desteklenmesidir.

Petrol-İş Sendikası, emekçilerin ve üyelerimizin yaşadığı bu sorunları göz önüne alarak, toplu sözleşme süreçlerinde kazanımlarımızı arttırmaya odaklanan, müzakere ile mücadeleyi birleştiren sonuç alıcı bir strateji izlemektedir. 2020 yılı içerisinde örgütlü olduğumuz 25 işyeri/işletmede sözleşme imzalanmıştır. Ancak bu süreçte karşımıza sürekli, grev erteleme kararları, grev yasakları ve Yüksek Hakem Kurulu tehditleri çıkarılmaktadır. Nitekim, örgütlü olduğumuz Soda Sanayii A.Ş.’de 9 Ekim 2020 uygulama tarihli grevimiz, 60 gün süreyle ertelenmiştir. AKP döneminde 17. olan bu grev erteleme kararı, ülkemizde grev hakkının fiilen yasaklandığının teyididir. İşverenlerin çıkarlarını koruyan bu kararlarla, işçilerin toplu sözleşme hakkı da ortadan kaldırılmaktadır. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak Mersin Soda Sanayii A.Ş.’de üyelerimizin sonuna kadar yanlarında olduğumuzu belirtiyor, grev erteleme kararına ve YHK tehdidine boyun eğmeyeceğimizi vurguluyoruz.

Pandemi koşullarında ülkemizin dört bir yanında emekçiler, örgütlenme mücadelesi vermekte ve hakları için direnişlerini sürdürmektedir. Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, Soma ve Ermenek’te yürüyen madencileri, Cargill direnişçilerini, Systemair HSK, Özer Elektrik,  Uzel Makina işçilerini ve mücadelesine devam eden tüm emekçileri selamlamaktadır.

2020 yılında Petrol-İş’in 70. mücadele yılını kutluyoruz. 6 Eylül 1950 yılında akaryakıt işçilerinin gösterdiği iradeyle yola çıkan Petrol-İş, bugün ülkemizin en önemli sendikalarından birisi haline gelmiştir. Sendikal harekette, geçmişten bugüne her zaman öncü bir rol oynayan sendikamız; birlik ve sınıf dayanışması hedefiyle güçlü bir mücadele geleneği oluşturmuştur. Sendikamız bu mücadeleci geleneğinden, 70 yıldır olduğu gibi, gelecekte de asla taviz vermeyecektir. Kuruluşundan itibaren her türlü fedakarlığı gösterenleri, en zor koşullarda dahi mücadele etmekten vazgeçmeyerek Petrol-İş’i bugünlere taşıyanları sendikamızın 70. yılında saygı ve minnetle anıyor, hayatını yitirmiş olanlara rahmet diliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI
GENİŞLETİŞMİŞ BAŞKANLAR KURULU ADINA

SÜLEYMAN AKYÜZ
GENEL BAŞKAN