• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa'da Soma'yı Andık

Geçtiğimiz yıl yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüne neden olan Soma faciası ile ilgili Aliağa şubemizin de içinde olduğu Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bir anma programı ve basın açıklaması düzenledi. 

15.05.2015

İzmir Demokrasi Meydanı'nda hayatını kaybeden 301 madenci ve iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşu ile başlayan program, Petrol-İş Sendikası Ayak Takımı Tiyatrosu oyuncularının 'bürokraside yaşanan iletişim bozukluğu' içerikli mini tiyatroyu sahnelemeleri ile devam etti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Genel-İş 5 No'lu Şube İşyeri Baştemsilcisi Doğanşah Aydın, Emek ve Demokrasi platformu bileşenleri adına basın açıklamasını okudu. 

Aydın'ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: 

Çalışmaların öznesi insan olursa iş cinayetleri engellenir

"Bugüne dek iş kazalarında, işçi cinayetlerinde kaybettiğimiz binlerce canımızın acısı yüreğimizde. Başta ailelerinin ve hepimizin başı sağ olsun. Biz aslında iyi biliyoruz. İş cinayetleri kader değildir. Olmamalıdır, engellenebilir, durdurulabilir. Yeter ki, çalışmaların öznesine insan konsun. Bugün yüzyılın en büyük işçi katliamı olan Soma faciasının yıldönümünde yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini anmak için toplandık. Türkiye’de son dönemlerde uygulanan politikalarla üretim; teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakıldı. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş cinayetlerinin Soma’da olduğu gibi faciaya dönüşmesine neden oldu. Çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi, işçi ölümlerinin durdurulması için mücadele etmeyi temel görevi sayan bizler, insan odaklı bir işçi sağlığı ve güvenliği düzenlenmesi için önerilerini kamuoyu ile paylaştı fakat görüşlerimizin hiçbiri dikkate alınmadı."

Açıklamanın ardından grup, Soma'da düzenlenecek olan mitinge katılacak olan herkese birlik çağrısı yaptı.