Ankara Şubemizin 3.Temsilciler Kurulu Yapıldı

10.11.2015

Ankara Şubemizin 24. Dönem 3. Temsilciler Kurulu Toplantısı 10 Kasım 2015 Salı günü Ankara Şubemiz Toplantı Salonunda yapıldı.

Ankara Şube Başkanımızın temsilciler kurulu açış konuşması şöyledir;

Temsilciler Kurulunun Değerli Üyeleri,

Ülkemiz son dönemde terör, şiddet ve çatışma ortamına sokulmuştur. Son olarak tüm halkımızı derinden üzen hain bir saldırı gerçekleştirilmiş ve Türkiye'nin kalbi Ankara'da tarihin en büyük katliamı yaşanmıştır.

10 Ekim'de Ankara'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla yapılacak olan “Emek, Barış ve Demokrasi” başlıklı mitinge bombalı saldırı düzenlenmiştir.

Ülkenin dört bir yanında Ankara'ya miting için gelenlerin Ankara Garı önünde toplanmaları esnasında gerçekleştirilen alçak saldırıda çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yüzlerce vatandaşımız da yaralanmıştır.

Hain saldırının ardından üç günlük ulusal yas ilan edilmiştir.

Emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla Ankara'da yapılacak mitinge düzenlenen bu hain saldırı, halkımızın birlik ve beraberliğini, toplumsal barış ve huzuru hedef almıştır.

Terörü lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine Allahtan sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyoruz.

Saldırının failleri ve sorumluları derhal bulunmalı, hesap sorulmalıdır!

Değerli temsilciler,

Ülkemizde terör, şiddet ve provokasyonların arttığı zor bir dönemde Temsilciler Kurulumuzu,  gerçekleştiriyoruz.

15 Haziran’dan bugüne gerçekleştirilen terör saldırılarında çok sayıda askerimiz, Polisimiz şehit düşmüş ve yaralanmış, çatışmalarda vatandaşlarımızdan da hayatını kaybedenler olmuştur.

Buradan bir kez daha şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.

Halkımızın birlik ve beraberliğini, toplumsal barış ve huzuru hedef alan saldırılar asla amacına ulaşamayacaktır. Provokasyonlara karşı hepimiz sağduyulu davranmak durumundayız. Terör, şiddet ve provokasyonlar, yıllardır süren sorunlarımızın çözümünü daha da güçleştirmektedir.

Sorunlarımızın çözümü, ülke bütünlüğünden taviz vermeden, birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek, toplumsal uzlaşı temelinde ve demokratik yöntemlerle gerçekleştirilmelidir.

Emeğin birleştiriciliğinde çözüme ulaşılacağına ve ülkemizde toplumsal barışın yeniden sağlanacağına yürekten inanıyoruz.

1 Kasım Genel Seçimi'nde ortaya çıkan sonucun, ülkemizin demokratikleşmesine ve toplumsal barışın kalıcı biçimde sağlanmasına hizmet etmesini diliyoruz.

Bu seçim sonuçları, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, köylülerin, gençlerin, kadınların ve bu topraklarda ötekileştirilmek istenen her kesimin rahatsızlıklarını göstermiş ve halkın yüzde 51’ı hükümet politikalarına ve dayatmasına “Hayır!” demiştir.

Genel seçimde halkın verdiği mesajı, tüm partiler iyi değerlendirmeli, siyasette normalleşmenin önü hızla açılmalı, uzlaşma yaklaşımı içinde olunmalı ve ülkemizde toplumsal barış yeniden sağlanmalıdır.

Ayrıca emeğin ekonomik ve sosyal haklarının genişletilmesi, demokratikleşmenin ayrılmaz bir unsurudur.

Seçim öncesinde partilerin vaatleri arasında da yer alan, işsizlikle mücadele, yoksulluğun azaltılması, ücret seviyelerinin yükseltilmesi, sosyal devlet uygulamalarının geliştirilmesi, taşeron işçiliğinin son verilmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması emekçilerin ve sendikaların yeni dönemde acil konular olarak gündeme alınmalıdır.

Eşitlik ve sosyal adalet sağlanmadan ülkemizde gerçek bir demokratikleşmeden bahsedilemeyeceği açıktır.

Değerli Arkadaşlar,

Önümüzdeki günlerde Yeni Anayasa Tartışmaları gündeme gelecek Biz Petrol-iş, Ankara şubesi olarak anayasa konusunda taahhütlerini yerine getirmemiş iktidarlar karşısında, uzun yıllardır demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir Anayasa talep etmekteyiz.

Anayasanın emeğin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir şekilde yeniden düzenlenmesi, öncelikli gündemlerimizdendir. Petrol-iş Sendikası Ankara Şubesi  olarak  Sosyal hakların ve toplu hak arayışlarının güvence altına alındığı bir anayasa talep etmektedir,

Değerli Temsilciler,

Şubemizin örgütlü olduğu kamu işyerlerinde 2015-2016 Dönemi Toplu İş Sözleşmeleri imzalanmıştır. Şubemizin üyelerinin ağırlığını oluşturan kamu işyerlerinin ortak sorunu, hizmet alımlarının bu iş yelerinde giderek artması ve buna bağlı olarak üye kaybımızın sürmesidir.

Kamu işyerlerine yeni eleman alımı yapılmaması, eleman ihtiyacının yeni kadrolarla giderilmesi yerine hizmet alımlarına başvurulması, kamu istihdamının daralmasını getirmektedir.

Kadrolu ve güvenceli istihdamın asıl istihdam biçimi olması gereken kamu işyerlerinde hizmet alımlarının ve taşeronlaşmanın artması kabul edilemez. Bu sorun özellikle örgütlü olduğumuz Türkiye Petrolleri’nde Botaş, MKE’de kendini göstermektedir.

Türkiye Petrolleri’nde “Bütünsel Dönüşüm ve Kay’sep Programı” adı altında yeniden yapılandırıp özelleştirmeye hazırlamak isteyenler, bu amaçlarına ulaşamayınca, şimdi bazı birimlerde hizmet alımlarına gitmektedirler.

Petrol fiyatlarının düşmesi ile birlikte faaliyetlerini yavaşlatmakta olan TP’de e imza ile işin azalması nedeniyle yine bazı birimlerde çalışma düzenini azaltarak değiştirmektedir.

Ülkemizin milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri; petrol fiyatlarının düşük olduğu dönemde bir B planı ne yazık ki yoktur. Bu dönemde yatırımları ve faaliyetlerini azaltmakta, gelirlerindeki düşme riskini çalışan işçisine fatura etmeye çalışmaktadır.

BOTAŞ'ta da benzer sorunlar gündemdedir. BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin planlar siyasi belirsizliklere bağlı olarak şimdilik raftadır.

Ancak sermayenin talepleri doğrultusunda BOTAŞ'ın parçalanması ve özelleştirilmesi hedeflenmektedir. Sendikamız BOTAŞ'a ilişkin bu planların karşısında olacak ve tıpkı Türkiye Petrollerinde olduğu gibi BOTAŞ'taki üyelerimizin menfaatlerini sonuna kadar savunacaktır.

Bir diğer kamu işyerimiz MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda, Üretim potansiyelimiz her gecen gün azalarak devam ederken, işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları ne yazık ki artarak sürmektedir. Kamu işyerlerimizdeki ortak sorunların yanı sıra, bu işyerimizdeki üyelerimiz çok kötü koşullarda  ve risk  altında çalışmaktadırlar.

Fabrikada Üretim potansiyelini yükseltmek için çalışma koşullarının düzeltilmesi, üyelerimizin özlük haklarının geliştirilmesi için fabrika ve kurum yöneticileri nezdinde çabalarımız sürmektedir.

Şubemize bağlı iki özel sektör işyerinde TİS süreci devam etmektedir. Bunlardan Pak-pen'de 9 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Genel Merkez'de TİS Taslak çalışması gerçekleştirilerek, İşverene Taslak olarak gönderilmiştir.

TİS sürecinde, Pak-pen'de adil ve dengeli bir ücret sistemine geçilmesi noktasında tavır geliştireceğiz ve taleplerimiz bu hususta çeşitli kazanımlar elde edebilmek üzerine 12 Kasımda işverenle ilk oturuma başlayacağız.

Ülkedeki İstikrarsızlık ve siyasi belirsizliklerin ekonomideki sıkıntıları arttırdığı, sermayedarların ise bu ortamda oluşan risk ve zararlarının Pak-pen’de faturasını işçi sınıfına kesmeye çalışacağı açıktır. Pak-pen işyerinde iş daralmasından dolayı 50 Üyemizin iş haki fesih edilmek istenmektedir.

Örgütlü olduğumuz Mehmetçik Vakfı'ndan sonra Şubemiz bünyesinde ikinci akaryakıt dağıtım istasyonu olarak Benlioğlu'nda örgütlendik. Bu işyerindeki üyelerimize, Petrol-İş ailesine hoş geldiniz diyoruz. Yeni örgütlendiğimiz Benlioğlu'nda da yetki alınmış ve TİS sürecine başlanmıştır.

Şubemiz örgütlenme çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmektedir. Konya Cihanbeyli'de faaliyet gösteren Pan-plas ( Sulama sistemlerinde ) başlattığımız örgütlenme çalışmasının kısa zamanda başarıya ulaşmasını öngörüyoruz.

Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı’ndan çoğunluk tespitini alarak TİS yetkisi için bekliyoruz. Bu işyerindeki üyelerimize, yönelik işveren tarafından sendikaya üye olmaları nedeni ile baskılar artmaktadır.

Petrol-İş Ankara Şubesi, kamu işyerlerinde sürdürdüğü sendikal mücadelesini yeni örgütlendiği özel sektör işyerlerine taşıyarak, hem üye sayısını arttırmakta ve örgütlülüğünü güçlendirmekte hem de emeğin hak ve çıkar mücadelesini yükseltmektedir.

Sendikamız Petrol-İş 27 inci Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirmiştir. 5-6 Eylül tarihinde yaptığımız Genel Kurul, Petrol-İş'in demokratik işleyişine uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş ve seçim sonucu Merkez Yönetim Kurulumuz yenilenmiştir.

Üyesinden temsilcisine, şube yöneticisinden delegesine tüm Petrol-İş ailesinin katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz Merkez Genel Kurulumuzda ortaya çıkan sonucun hayırlı olmasını diliyoruz.

Seçilen yeni Merkez Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulları'na da başarılar diliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Temsilciler Kurulumuzun verimli geçmesini temenni ediyor. Hepinizi saygı ile selamlıyorum.