• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Arkadaşlarımızı işe geri almazsanız, biz de yokuz'

Billur Tuz’da sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan işçiler kapı önünde direnirken, halen çalışmakta olan işçiler, işverenle görüşüyor, “Ya arkadaşlarımızı işe geri alırsınız ya da biz de çalışmayız” diyor

06.02.2012

1 Ocak’tan beri süren Billur Tuz direnişinde hem işten çıkarılan işçiler hem de halen çalışan işçiler etkin olarak rol alıyor. Bugün (6 Ocak) fabrikada çalışan işçiler işverenle görüşerek işçi arkadaşlarının işe geri alınmasını istedi. Stratejik noktalardaki ve bir çoğu 15-20 senedir bu işte çalışan 22 kişi işverene “Ya arkadaşlarımızı geri alırsınız ya da bu koşullarda biz de çalışmayız” dedi.

İşverene, bu durum yüzünden hem evde çocuklarının yüzlerine bakamadıklarını hem de fabrikada huzurlu bir çalışma ortamı olmadığını aktaran işçiler, 1 haftalık süre verdi. Görüştükleri yetkililer işçilere, sorunun çözümü için İstanbul’daki Genel Müdürlüğün muhatap olduğunu söyledi. İşçiler bunun üzerine, “Çağırın, patron buraya gelsin. Biz onlara derdimizi anlatalım. Onlar gelmezse biz İstanbul’a gideriz” dedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, tüm işçilerin sendikanın direnişine destek verdiğini, bu nedenle umutlu olduklarını ifade etti. Köse’nin verdiği bilgilere göre, işyerinde çalışanların yarısı Tek Gıda-İş üyesi. Grevle birlikte üye sayısı artıyor. Köse’ye göre çalışmaya devam eden işçilerin desteği, işveren için büyük tehdit. Çünkü bir çoğu uzun süredir bu işte çalışıyor.

Direnişteki işçiler, hem iş yerindekilerden hem de dışarıdaki insanlardan destek alıyor. Özellikle AKP ilçe teşkilatı tarafından işe başvurmak üzere gönderilen işsizler, direnişçi işçilerle konuştuktan sonra işe başvurmaktan vazgeçiyor, grevi desteklediklerini belirterek oradan ayrılıyor. Köse “Herkes bizimle beraber. Direnişimiz kazanımla bitecek gibi görünüyor” diyor.

Köse, işçilerin yalnızca anayasal haklarını kullandıklarının altını çiziyor. Tek amaçlarının olduğunu söyleyen Köse, “Atılan işçiler geri alınsın ve ücret politikalarında söz sahibi olsun” diyor.

Kaynak: Sendika.Org