• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Asgari Ücrete Sefalet Zammı

03.12.2014

Milyonlarca işçinin geçinmeye çalıştığı asgari ücrete yapılacak zammı belirlemek üzere taraflar yarın bir araya gelecek.

Ancak adı "pazarlık masası" olsa da her seferinde işçi kesiminin tekliflerine daha ilk günden kapıyı kapatan hükümetin yapacağı zam teklifi şimdiden belli. Cumhurbaşkanlığı Sarayı için 1 milyar 370 milyon liranın harcandığı Türkiye'de hükümet yaklaşık 8 milyon işçinin bir ay geçinmeye çalıştığı 891 liralık asgari ücrete günlük 1, aylık 31 lira zam önerisiyle masaya oturacak. Günlük bir simit parasına denk gelen zammı reddeden Türk-İş, aile bireyleri dikkate alınmadan sadece tek bir çalışanın yaşama maliyetinin 1447,67 lira olduğuna vurgu yaptı.

DİSK asgari ücretin net 1800 lira olmasını istedi. Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde ise asgari ücret yaklaşık 20 milyon insanı doğrudan etkiliyor. Brüt 1134 lira olan asgari ücretten sosyal güvenlik primi, gelir verl gisi, damga vergisi, işsizlik sigortası için yüzde 21.4 oranında kesinti yapılıyor. Bu da asgari ücretin 242.97 lirasının kesintilere gitmesi anlamma geliyor. Bekar bir işçinin eline 891.3 lira geçiyor. 2015'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantı yarın yapılacak.

Hükümet yüzde 3 3 zam teklifiyle masaya oturacak. Bu da net asgari ücrete aylık 31.60 lira zam anlamına geliyor. Bu durumda asgari ücret günlük bir simit parası yani 1 lira artmış olacak. Türk-Iş'in Kasım 2014 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, aile bireyleri dikkate alınmadan sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti 1447.67 lira.
Türk-İş asgari ücretin de en az bu kadar olmasını istiyor.

 
 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi