• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ayakkabı işçileri iş bıraktı

Adana Büyüksaat Ayakkabıcılar Çarşısı'ndaki Saya işçileri, "Bir çift ayakkabı kadar değerleri olmadığını" belirterek, iş bıraktı. İş güvencesi olmaksızın çalıştıklarını belirten işçiler, haklarını alana kadar işe dönmeyeceklerini söyledi.

12.01.2012

Adana Büyüksaat Ayakkabıcılar Çarşısı'ndaki Saya işçileri, "Bir çift ayakkabı kadar değerleri olmadığını" belirterek iş bıraktı.

Sarıyakup Mahallle Muhtarlığı önünde bir araya gelen yüzlerce işçi, "İnsanca yaşamak için sadaka değil. Emeğimizin karşılığını istiyoruz" pankartı açarak sık sık, "Patron kalleş, işçi kardeş", "Direne direne kazanacağız" ve "susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atarak çarşıda dolaştı. Sarıyakup Mahallesi Muhtarlığı önünde grup adına açıklama yapan Mehmet Özay, bodrum katlardaki küçük atölyelerde, günde 13-14 saat boyunca, çeşitli kimyasal maddeler teneffüs ederek iş güvencesi olmaksızın çalıştıklarını belirterek, haklarını alana kadar işe dönmeyeceklerini açıkladı.

'İNSAN ONURU HİÇE SAYIYOR'

Her türlü kimyasal, yanıcı ve kanserojen maddeler içerisinde hiç bir iş güvencesi olmaksızın çalıştıklarını ifade eden Özay, "Bizler köle değil işçiyiz. Daha sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarında emeğimizin karşılığını alarak üretim yapmak istiyoruz. Türkiye'nin her yerinde en küçük saya birim fiyatı 5 lira iken Adana'da bu fiyat 1 liraya kadar düşmektedir. Bu ağır ve sağlıksız çalışma koşullarında aldığımız ücret insan onurunu hiçe saymaktadır" dedi.

'İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Özay, hakları temin edilene kadar işbaşı yapmayacaklarını söyleyerek, "Patronlar daha fazla kar etsinler diye işçi ücretlerinden kırparak maliyeti düşürmekteler. Bu şekilde emeğimizi görmezden gelip hakkımız olan çalınmaktadır. Bizler insanca yaşamak için bir araya geldik. İnsanca yaşamak için sadaka değil hakkımız olan emeğimizin karşılığını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DİHA