• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Markalar dizginsiz rekabet halindeyken:

Bangladeş'te işçilere yine ölüm düştü

24 Nisan günü sabah 9.00'da, Dakka yakınlarındaki Savar'da sekiz katlı Rana Plaza binasının çökmesi sonucunda 100'den fazla işçi öldü, yüzlerce işçi yaralandı.

Dışilişkiler Servisi
25.04.2013

24 Nisan günü sabah 9.00'da, Dakka yakınlarındaki Savar'da sekiz katlı Rana Plaza binasının çökmesi sonucunda 100'den fazla işçi öldü, yüzlerce işçi yaralandı.

Çöken binada altı hazırgiyim fabrikası ve yüzlerce işçi bulunuyordu. Yasalara aykırı olarak yapılan binanın duvarında bir gün önce büyük bir çatlak oluşmuştu. Yerel makamlar fabrika sahiplerini çatlak konusunda uyarıp boşaltma emri çıkarmış, ama fabrika sahipleri bu emre uymamıştı.Binanın zemin katındaki mağaza ve banka ise uyarıyı dikkate alıp binayı boşaltmıştı.

Şimdi, birçoğu ağır olmak üzere 500 işçi yaralı. 102 olarak bildirilen ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. IndustriALL Küresel Sendika üyesi tekstil ve hazırgiyim sendikaları kurtarma çalışmalarına yardım ve destek veriyor. IndustriALL Bangladeş Konseyi ortak taleplerini ve eylem programını açıklamak üzere düzenlediği ortak basın toplantısında yetkili makamların ve marka temsilcisi şirketlerin harekete geçmesini ve adaletin sağlanmasını istedi. IndustriALL Bangladeş Konseyi'nde yer alan sendikalar 26 Nisan'da Dakka Basın Kulübü önünde bir miting düzenliyor.

Mango, British Primark, C&A, KIK ve Wal-Mart gibi birçok ünlü marka Rana Plaza binasındaki fabrikalarla çalışıyor. Bangladeş hazırgiyim sektöründe sistemden kaynaklanan sorunların derhal çözülmesi gerekiyor. Bu konuda en büyük sorumluluk ise sefalet ücreti karşılığında berbat koşullarda çalıştırdığı işçilerin sırtından büyük kârlar sağlayan hazırgiyim sektöründeki Batılı markalara düşüyor.

IndustriALL'dan açıklama

Bangladeş iş yasasında yapılacak değişiklikleri hükümet 22 Nisan'da onayladı. Ancak sektörde alıcı konumundaki küresel firmalar, yürüttükleri lobi faaliyetiyle, reform taslağında başlangıçta yer alan işçi haklarının kısılmasını istediler.

IndustriALL Küresel Sendika, Bangladeş hazırgiyim işçilerinin güvenlik içinde çalışmayı, sendikalarda özgürce örgütlenme ve toplu sözleşme yapmayı ve halen 38 dolar olan aylık asgari ücrette ciddi bir artışı hak ettiğine inanıyor.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:

“Bu facia, uluslararası markalara ürün sağlama sürecindeki dizginsiz rekabete acilen son verme gereğini öne çıkarıyor. Yüzlerce işçi bu rekabet nedeniyle hayatını kaybetti. Küresel markalar ve perakende firmaları içinde bulundukları üretim zincirlerinin tamamından sorumludur. Şimdi bu markaların ve firmaların, tedarikçilerin ve Bangladeş hükümetinin, IndustriALL ve üyesi sendikalarla oturup bu tür olayların bir daha hiç olmamasını sağlayacak bir güvenlik programı üzerinde anlaşması gerekiyor.”

IndustriALL Bangladeş Konseyi'nin bu konudaki talepleri şunlar:

  • Olayı soruşturacak bir adli komisyon kurulmalı.

  • Bina ve fabrika sahipleri cezalandırılmalı.

  • İşyerleri birer ölüm kapanı olmamalı, güvenli olmalı.

  • Kurbanların ailelerine tazminat ödenmeli.

  • Yaralılar tedavi edilmeli.

Kaynak: www.industriall-union.org