• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Beko: Güzel günler torbadan çıkmayacak

17.09.2014

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, “Güzel günler AKP’nin torbasından çıkmadı, çıkmayacak. Güzel bir gelecek bizim mücadelemizle gelecek” dedi.

Meclis’te 10 Eylül’de kabul edilen Torba Yasa’ya ilişkin dün DİSK’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Beko, yasayı sert sözlerle eleştirdi. Yasada maden işçilerinin can güvenliğini sağlayacak hiçbir düzenlemenin bulunmadığına dikkat çeken Beko, buna karşın Zonguldak’ta 22 maden patronunun ocakları kapatma kararı aldığını hatırlattı. Fiili lokavt sonucu 4 bin 500 işçinin işsiz bırakıldığını belirten Beko, şunları kaydetti:

“İşçiler can güvenliği isterken maden patronları en ufak bir maliyet artışına bile tahammül edemediklerini açıkça ifade etmişlerdir. İşçiye tanınan çok küçük haklar nedeniyle maden ocaklarının kapatılması, ‘özelleştirme/rödovans/taşeronlaştırma üçgeninin iflas ettiğini gösteriyor. Madenler artık kamu eliyle işletilmelidir.”

UCUNDA ÖLÜM OLDUKTAN SONRA...

Torba Yasa’da maden işçilerine kısmi haklar sağlayan düzenlemelere yer verildiğine dikkat çeken Beko, “Şüphesiz işçiler için yapılacak her iyileştirme önemlidir, ancak toplu iş cinayetlerinin temel nedenleri ortadan kaldırılmamıştır. Ucunda ölüm olduktan sonra maden işçilerine sağlanan hiçbir hakkın önemi kalmamaktadır” diye konuştu.

Torba Yasa’nın hayatını emeği ile kazanan milyonların talep ve beklentilerine yanıt vermediğini vurgulayan Beko, ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu:

TAŞERONA DEVAM

“Son 12 yılda ülke tarihinin en büyük taşeronlaştırma dalgasının sorumlusu olan AKP, ‘Durmak yok taşerona devam’ demiştir. Torba Yasa’da taşeron işçiler ile ilgili düzenlemeler, hiçbir yeni hak getirmemektedir. Yıllık ücretli izin, kıdem tazminatı ve ücretle ilgili düzenlemeler İş Yasası’nda zaten mevcut olan ve/veya Yargıtay kararıyla artık kesinleşmiş olan haklardır.

MUVAZAA KORKUSU

Torba Yasa’da AKP’nin ‘muvazaa korkusunu’ ortaya koyan çok sayıda düzenlemeye de yer verilmiştir. AKP hükümeti, kamu kurum ve kuruluşlarının personel açığını kapatmak için yeterli sayıda kamu personeli ve işçisi istihdam etmekten yine kaçınmıştır. Bunun yerine, muvazaalı yani hileli taşeron uygulamalarını engellemek üzere yetkileri kendinde toplamayı ve muvazaanın faturasını bürokratlara kesmeyi tercih etmiştir.

BARAJLAR, YASAKLAR SÜRÜYOR

Torba Yasa ile işkolu barajı yüzde 1’de sabitlenmiştir. Oranı kaç olursa olsun, sendikal hakların kullanılmasının önünde çok büyük engel teşkil eden işkolu barajı, Türkiye’nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. On binlerce taşeron işçisinin sendika üyeliği yok sayılmaktadır.”

Kaynak: Birgün Gazetesi