• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BELTAŞ işçileri Beşiktaş Belediyesi'ne karşı direnişte

24.07.2014

Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı BELTAŞ’ta çalışan 250 taşeron işçi, işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Belediye önünde çadır kurarak direnişe geçen işçiler, iş güvencesi talep etti. İstanbul Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı BELTAŞ A.Ş.'de çalışan Genel-İş üyesi 250 işçi, iş akitlerinin feshedilmesi tehdidiyle karşı karşıya. Belediye önünde çadır kurarak direnişe geçen işçiler, iş güvencesi istiyor.

BELTAŞ'ta park ve bahçelerin temizlik ve bakım işlerini yapan işçilerin bazılarına sözlü, bazılarına yazılı olarak işten çıkarılacakları tebliğ edilmişti. Bunun üzerine önceki gün iş bırakan işçiler, CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın kendilerine yazılı olarak hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağına dair söz vermesini talep etmişti. Bu talebin kabul edilmemesi üzerine işçiler, belediyenin önünde çadır kurarak direnişe başladı.

TİS GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYORDU
DİSK Genel-İş üyesi işçiler, dün belediyenin önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Pehlivan, Beşiktaş Belediyesi'nde 2011 yılından beri sendikal haklar mücadelesi verdiklerine dikkat çekerek “Toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ederken, bu sefer de üyelerimize tebligat gönderilerek iş akitlerinin feshini gündeme getirdiler” dedi.

'hani TAŞERONU KALDIRIYORDUN?’
Belediyelerin hizmet kurumları olması gerekirken bugün taşeronlara rant sağlayan kurumlar haline getirildiğini belirten Pehlivan, “Belediyemizin de bağlı bulunduğu ana muhalefet partisi, her açıklamasında taşeronu bitireceğini, ortadan kaldıracağını söylüyor. Fakat bunun sadece söylemden ibaret  olduğunu görüyoruz. Kendilerine bağlı belediyeler parti politikasına aykırı davranıyor” diye konuştu. İşçilere gönderilen tebligatların geri çekilmesini, tüm üyelerin iş akdinin güvence altına alınmasını isteyen Pehlivan, “Aksi takdirde bu cephede yenileceğinizi, bir başka firmanın burada çalışmasına müsaade etmeyeceğimizi bilmelisiniz” dedi.
İşçiler, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

***

Genel-İş’ten sürgün maddesine tepki

DİSK Genel-İş Sendikası, iktidar partisi milletvekillerinin verdiği önergeyle Torba Yasa’ya eklenen ve belediye çalışanlarının sürgün edilmesine olanak sağlayan yasal düzenlemenin derhal geri çekilmesini istedi.

Genel-İş Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemeyle birlikte belediyelerde çalışan personelin, belediye başkanının bir sözüyle, çalıştığı yerden ve işinden olacağına dikkat çekilerek “Yılların mücadelesiyle elde edilen hakların bir gecede yok edilmesi, en hafifinden faşizm uygulamalarını hatırlatıyor” dendi.

Bu düzenlemenin ‘yasa eliyle mobbing’ anlamına geldiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Belediye çalışanlarının İş Yasası’ndan, toplusözleşmeden ve evrensel hukuktan doğan haklarının ihlal edilmesinin önü açılıyor. Bu ihlal belli bir çalışan grubunu hedef aldığı için de Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı. Fırsat varken iktidar partisinin bu düzenlemeyi derhal geri geçmesi gerekiyor.”

Meclis Genel Kurulu’nda süren görüşmelerde, Torba Yasa Tasarısı’na sessiz sedasız eklenen bir maddeyle belediyelere istedikleri personelin görev yerini, görev tanımına bakılmaksızın değiştirebilme hakkı öngörülüyor. Bunun için belediyelere 120 gün süre tanınıyor. Bu maddenin yasalaşmasıyla 120 bin belediye çalışanı sürgün tehdidiyle karşı karşıya kalacak.

Kaynak: Birgün Gazetesi