• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Binlerce kadın kürtaj hakkı için yürüdü

İstanbul’da hükümetin kürtajı yasaklama hazırlıklarını protesto eden binlerce kadın, "Kürtaj hakkımızı tartışmayız" dedi. Başbakan Erdoğan’ın "En az üç çocuk" söylemine de tepki gösteren kadınlar, "Tayyip kuluçkaya kendin yat" yazılı tavuk maketler ile yanıt verdi.

04.06.2012

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her kürtaj bir Uludere'dir" açıklamasının ardından gündeme gelen kürtaj yasağına karşı, binlerce kadın Kadıköy Altıyol'da bir araya geldi. Yürüyüşe, DÖKH, Sosyalist Kadın Meclisleri, Halkevci Kadınlar, ÖDP'li Kadınlar, TKP'li Kadınlar, EMEP'li Kadınlar, EHP'li Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, DİP'li Kadınlar, DİSK'ten Kadınlar, HDK'li kadınlar ve Demokratik Kadın Hareketi üyesi binlerce kadın katıldı.

"Kürtaj hakkımızı tartışmayız" ve "Kürtaj haktır, Uludere katliamdır" pankartları arkasında Kadıköy İskele Meydanı'na yürüyen kadınlar, "Kadın katili AKP", "Katillerden hesabı kadınlar soracak", "Susma haykır kürtaj haktır", "AKP elini bedenimden çek" sloganları attı. Meydana sığmakta güçlük çeken kadınlar, taşıdıkları dövizlerle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, "tecavüze uğrayan kadın doğursun devlet bakar" sözlerine de tepki gösterdi.

Yürüyüşe ritm grubu da eşlik ederken, çevredeki kadınlardan da yürüyüşe destek geldi. "Gelsin koca, gelsin baba, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan" diye haykıran kadınlar, İskele Meydanı'nı halaylarla renklendirdi. Kadınlar adına açıklama yapan Fidan Ataselim, "Ne devlete ne erkeğe bedenimiz bize aittir. Kürtaj sosyal bir haktır tartıştırmayacağız. Kürtaj karşıtı yasayı çıkarttırmayacağız. Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti, yıllardır üstü kapalı bir şekilde savundukları kadın düşmanlığını artık açıkça dile getiriyorlar. Uludere Katliamı'nı diline dolayarak, kürtaj yasağını en pervasız biçimde tartışmaya açması iktidarın çürümüş politikasının göstergesidir" dedi. Ataselim, Başkakan'ın, fetüs hücresi ile uğraşmayı bırakıp, devlet eli ile canı alınan Uludereli çocukların hesabını vermesini istedi. Kürtçe de yapılan açıklamada, kadınları katil ilan eden zihniyetin kabul edilemez olduğu ifade edildi.

SANATÇI PINAR AYDINLAR: HADDİNİ BİL OTUR YERİNE!

Kadınlara seslenen sanatçı Pınar Aydınlar ise, Şakran Cezaevi'nde yaşananlara değinerek, Başbakan'ın kadınların yatak odasına girme hakkının olmadığını belirtti. Aydınlar, Başbakan'a "Haddini bil otur yerine!" diye seslendi.

Kadınlar, Bansista grubunun ezgileriyle şarkıları ile özgürlüklerini bir kez daha haykırdı.

Kaynak: www.emekdunyasi.net