• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Boğaziçi Üniversitesi’nde 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücade Günü etkinliği

17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü Kapsamında Gıda Egemenliği’ni Kutluyoruz! 17 Nisan, Brezilya’da toprak hakkı ve adalet için mücadele ederken 1996 yılında öldürülen 19 köylüyü anmak üzere Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl 17 Nisan’da, hakları için mücadele eden köylüler veküçük çiftçilerle dayanışma için tüm dünyada çeşitli etkinlik ve eylemler düzenlenmektedir

13.04.2012

17 Nisan, Brezilya’da toprak hakkı ve adalet için mücadele ederken 1996 yılında öldürülen 19 köylüyü anmak üzereUluslararası Çiftçi Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl 17 Nisan’da, hakları için mücadele eden köylüler veküçük çiftçilerle dayanışma için tüm dünyada çeşitli etkinlik ve eylemler düzenlenmektedir. Biz de Türkiye’de bu yılUluslararası Çiftçi Mücadele Günü’nü, Gıda Egemenliği temalı bir dizi etkinlikle kutluyoruz.

Gıda/tarım sistemleri, birkaç ulusötesi şirket ve az sayıda dev perakendeci tarafından kontrol edilen endüstriyel üretim modeline indirgendi. Bu model, tükenebilir fosil yakıt, kimyasal girdilere bağımlı, su ve toprak gibi ortak varlıkların sınırlarını dikkate almayan, biyoçeşitlilik kaybına ve iklim değişikliğine sebep olan, hem çiftçilerin hem de, başta göçmen olmak üzere, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının kötüleşmesine yol açan, küçük çiftçileri tasfiye eden, tüketicileri ise besin değeri azalmış, sağlıksız gıdaya mahkûm bırakan bir modeldir.

Gıda egemenliği, dayatılan bu modele karşı, nasıl ve ne miktarda üretim yapacağımıza, neyi tüketeceğimize, gıdayı nasıldağıtacağımıza kendimizin karar vermesi, halkın gıda ve tarımla ilgili kamu politikalarında karar alıcı olabilmesi vemüdahalede bulunabilmesidir.

Bu kapsamda kutlayacağımız 17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü etkinliğimize hepinizi bekliyoruz.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu

Boğaziçi Üniversitesi Tüketim Kooperatifi

Tohum İzi Derneği

 

Program

17 Nisan 2012, 13:00-16:00

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs İbrahim Bodur Salonu

13:00-13:15 Açılış Konuşması

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu

13:15-13:45 Nyeleni Avrupa Gıda Egemenliği Forumu Film Gösterimi

Dünyada ve Avrupa’da Gıda Egemenliği için mücadele veren çiftçi örgütleri, öğrenciler, aktivistler, ekolojistler, tarım işçileri ve topraksızlar, Ağustos 2011’de Avusturya’nın Krems kentinde yapılan Nyeleni Avrupa Gıda Egemenliği Forumu’nda bir araya geldi. Via Campesina Avrupa Koordinasyonu ve Zin Tv tarafından hazırlanan bu film, bizlere gıda egemenliğini farklı dillerden anlatarak Forum’u yeniden yaşatacak.

13:45-14:00 Film ve Forum üzerine söyleşi

Forum’a Türkiye’den katılan Çiftçi-SEN, Tohum İzi Derneği, Bükoop ve Kibele Kooperatifi üyeleri filmden sonra söyleşi için aramızda olacaklar.

14:00-15:00 Panel ve Söyleşi: Gıda egemenliği örgütlenme modeli olarak üretici ve tüketici kooperatifleri

Bedros Kehyeoğlu –Vakıflı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Suna Öztürk – Zeytin üreticisi, İznik

Bükoop – Kentte başka bir gıda tüketimi

Tohum Izi Derneği – Katılımcı sertifikasyon

15:00 Bükoop ürünleri ile çay saati ve sohbet

Kaynak: /www.karasaban.net