• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Çin’de İPhone fabrikası işçileri kanserden ölüyor

18.09.2014

İphone telefonları üreten Çin’in Shenzen bölgesindeki Foxcon fabrikasında kan kanserinden 5 işçi öldü. Çin’deki Labour Action China yetkilileri  13 kanser vakasının “buzdağının görünen kısmı” olduğu ve çok daha fazla işçinin hastalıktan öldüğüne inandıklarını söylüyor.

İphone telefonları üreten Çin’in Shenzen bölgesindeki Foxcon fabrikasında çalışan işçiler arasında 2010’dan başlayarak bugüne kadar 13 kanser vakası teşhis edildi. Kan kanseri olan 5 işçi öldü.

İlk olarak 2010 yılında görünen kanser vakaları daha çok 19-24 yaş arasındaki işçiler arasında görüldü.

Kanserli sayısı çok daha fazla, teşhis edilen işten atılıyor

Çin’deki Labour Action China yönetim kurulu üyesi Suki Chung, Shina Topix’e verdiği demeçte, Shenzen’de ortaya çıkan 13 kanser vakasının “buzdağının görünen kısmı” olduğu ve çok daha fazla işçinin hastalıktan öldüğüne inandığını söyledi.

Suki Chang ayrıca hastalığın teşhis edildiği işçilerin işten atıldığını, tedavilerinin karşılanmadığını ve işçilerin çoğuna ulaşılamadığını iddia etti.

iPhone ve iPad üretiminde “Benzen ve n-Heksan” isimli 2 kimyasal kullanılıyordu. Labour Action China’dan Suki Chang bu kimyasalların kansere neden olduğunu belirtti. Fabrika yönetimi ise artık bu 2 kimyasalın  üretimde kullanılmadığını iddia ediyor.

iPhone ve iPad cihazlarını Çin’de ürettiren Apple firması ise, “İddiaların çok ciddi  olduğunu Shenzen’deki fabrikadaki sorunu incelediklerini” açıkladı.

Çin’in Shenzen şehrindeki Foxcon fabrikasında 230.000 göçmen işçi tarafından haftada 2 milyon iPhone üretiliyor.

Kaynak: Sendika.org