Dengeleri değiştiren Zonguldak madenci yürüyüşü

04.12.2011

Zonguldak Madenci Grevi’nin 21. yılındayız. 30 Kasım 1990 günü Zonguldak’ta Genel Maden- İş Sendikası’na bağlı işçilerle hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine başlatılan grev Türkiye’yi sarsmıştı. 21 sene önce o greve önderlik eden 3 Grev Komitesi üyesiyle konuştuk. Aydınlık’ın sorularına içtenlikle cevap veren madencilerden o yıllardaki haklı mücadelelerini dinledik.

‘Grev başarıya ulaşmıştır’

Grev komitesi önderlerinden biri İdris Kalaycı. Kalaycı, Türkiye Taş Kömürleri (TTK) Karadon bölgesinden emekli olmuş. Kendisinden, geriye dönüp baktığında Büyük Madenci Grevi’ni yorumlamasını istedik. En büyük kazançlarının Özal’ın ‘Bir koyup üç alacağız’ diye Türk Ordusu’nun ABD ile Irak’a girmesinin engellemiş olması olduğunu dile getiren Kalaycı; “Bu günden bakıp 90 grevini analiz yaptığımızda Zonguldak işçi sınıfının mücadelesini yönlendiren devrimci arkadaşların birikiminin yetersizliği ve sınıf partilerinin maden işçisi içinde yeteri kadar nüfuz edemediğini görüyorum. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen grev başarıya ulaşmıştır. Bu sınıf mücadelesinde emekçi önderleri büyük bir deneyim kazanmıştır.