• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

DEPREMİN ACISI YÜREĞİMİZDE

Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Kahramanmaraş Depreminin birinci yıldönümünde anma mesajı yayımladı.

05.02.2024

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler ve sonrasındaki artçı depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ) büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı. Depremler neticesinde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, yüzbinlerce insanımız da yaralandı. Sendikamız üyesi 24 arkadaşımızı da bu depremlerde yitirdik.

Tarihimizin en ağır felaketlerinden biri olan 6 Şubat depremleri ve öncesinde yaşadığımız depremler şehirlerimizin, binalarımızın depreme hazırlıklı olmadığını bir kez daha acı bir şekilde ortaya çıkardı. Elbette ki bu denli büyük bir yıkıma yol açan ve bunu felakete dönüştüren gerçek, yıllarca kentlerin plansız bir şekilde büyümesine yol açan rant odaklı politikalardır. İnşaata dayalı bir büyüme modeli üzerinden yaratılan sermaye birikimi, bilimi dışlayarak, rantı esas alarak insan hayatını, doğayı hiçe saymıştır. Bu sebeple ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanan aşırı doğa olayları afete dönüşmüş ve nihayetinde büyük can ve mal kayıplarına sebep olmuştur.

Türkiye konumu gereği deprem coğrafyası üzerinde yer almaktadır. Dolayısıyla deprem her an karşı karşıya kalabileceğimiz bir gerçek olarak ele alınmalı, buna göre plan yapılmalıdır. Deprem başta olmak üzere afetlere dirençli, güvenli kentlerin inşası bir kamu politikası haline gelmelidir.

Üzerinden bir yıl geçse de acımız büyük ve ilk günkü gibi içimizi yakıyor.

Depremin birinci yılında hayatını kaybeden üyelerimiz ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyoruz.  
Bir kez daha ülkemizin başı sağolsun.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Süleyman Akyüz
Genel Başkan