• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Deva İlaç’ta işçi kıyımına meslek odalarından uyarı

13.10.2014

İlaç sektöründe Türkiye’de ilk beşe giren Deva Holding’te 24 işçi, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı. Deva Holding’in işçi kıyımına karşı çıkan meslek örgütleri ise “İlaç üreten işçileri keyfi olarak işten atamazsınız” diyerek basın toplantısı düzenledi

Deva Holding’te örgütlü olan ve yetki için sendikal faaliyetlerini devam ettiren Petrol-İş sendikası üyeleri Haziran ayında işten çıkartıldı. Haziran ayından sonrada devam eden işten çıkarmalarda toplam 24 işçi işsiz kaldı. Haziran ayından beri devam eden sendikalı işçilerin işten atılmalarına karşı meslek odaları bugün (10 Ekim) İstanbul Tabip Odasında basın toplantısı düzenleyerek işverini uyardı.

İstanbul Tabip Odası’nda yapılan basın toplantısına İstanbul Eczacı Odası’ndan Murat Durmaz, Kimya Mühendisleri Odası’ndan Onur Gökulu, Tabip Odası’ndan Samet Mengüç’ün yanı sıra Petrol-İş İstanbul 1 no’lu Şube Başkan Yardımcısı Yılmaz Akay katıldı.

Üç kurum adına hazırlanan basın metnini İstanbul Eczacılar Odası’ndan Murat Durmaz okudu. İşçilerin işsiz bırakılması ve sendikalaşma önündeki engellerin, her gün yeni bir işkolunda görülmeye devam ettiğine dikkat çeken Durmaz, ilaç üretim sürecinde yer alan meslek odaları olarak; DEVA ilaç firmasının, işçileri sendikaya üye olduğu için işten çıkartmasının sadece haksız ve hukuksuz değil, sağlık ortamının kendi ahlak ve değerlerine aykırı olduğunu da söyledi.

Durmaz, ilaçların sadece alınıp-satılan bir ‘mal’ olması durumunda toplumların insanlıktan çıkacağının açık bir gerçeklik olduğunu belirterek, “Yani ilacın kendisi de üretim süreci de herhangi bir malın üretim süreci olarak görülemez” dedi.  Durmaz daha sonra şunları söyledi:

    Üretim sürecinde herhangi bir sorun yaşanmaması, alınması gereken tüm tedbirlerin tamamı ve denetim ve güven ilişkisinin üst düzeyde olması gereken ilaç üretim tesislerinde işçilerin örgütlü – sendikalı ve güvenli olmaları, işyerleri ile barışık bir ilişki içinde çalışmaları gerekiyor. İlaç firmaları bu konuda diğer şirketlere örnek oluşturacak şekilde sendikalı çalışmayı teşvik etmelidir. DEVA İlaç önceki yıllarda başarıyla sürdürdüğü sendikalı işçi çalıştırma geleneğine yeniden geri dönmelidir. Çünkü firmaları hakkında kaygı uyandıran miadı geçmiş ilaç kullanıldığına, hijyenik ortam oluşturulmasında sıkıntıları olduğuna dair spekülasyonların önlenmesinin yolu tüm üretim sürecinin işçisi, hekimi, eczacısı, kimyager, ve mühendisiyle açık, şeffaf ve sendikalı bir yapıya bürünmesiyle mümkündür.”

Basın metninin okunmasının ardından Petrol-İş sendikası adına söz alan eski DEVA işçisi Yılmaz Akay ise şirketin uzun zamandır sendikalı işçilere yönelik kıyımı sürdürdüğünü ve son aldıkları duyumlara göre yeni çıkışların yapılacağını kaydetti. Fabrikada çalışan işçilerin psikolojisinin bozulduğuna dikkat çeken Akay, işçilerin sürekli, olarak ‘kim çıkarılacak’ kaygısı taşıyarak, çalıştıklarını ifade etti.

Basın toplantısı Akay’ın konuşmasının ardından sona erdirildi.

Sendika hakkına branda

Tarihi 1958’e giden Deva Holding, ana faaliyet beşeri ilaç ve hammadde üretimi dışında veteriner ilacı, kolonya ve tıbbi ampul üretimi de yapıyor. Deva Holding’in İzmit ve Çerkezköy’de toplamda 1600 işçisi var.

1984’ten 2010’a kadar firmada Petrol İş örgütlü ancak toplu iş sözleşmeleri yetki almada yaşanan sıkıntılar nedeniyle yetkisiz olarak yapılıyordu. 2006 yılında da İngiliz firmasının eline geçmesiyle zaten sendika yetkisiz denerek toplu iş sözleşme hakkını kaldırma ve sendikayı fabrikadan çıkarma çalışmalarına başladılar. 2010 yılında bireysel sözleşme ile Petrol İş’i tamamen bertaraf ettiler.

Bu sene sendikanın örgütlenme çalışmaları yeniden hızlanınca 20 Haziran’dan itibaren Çerkezköy’deki fabrikadan önce beş kişi ardından, onları direniş çadırına gelerek alkışlarla destekleyen işçiler de çıkartıldı. Pazartesi günü çıkarılan iki işçiyle birlikte sayı 24’e çıktı. Ayrıca işçiler birbirini görmesin örgütlenmesin diye patron işyerinde bazı bölümlere branda gerdi.

Üç aydır fabrika önündeki çadırda direnen işçiler, işe iade davası da açtı.

Diğer yandan ilaç sektöründe pazarlamada çalışan mümessiller de üretimdeki işçilerle aynı işkolunda kayıtlı. İlaç mümessillerinin farklı işyerlerinde ve dağınık çalışması örgütlenmeyi zorlaştırırken sendikanın yetki almasını da zorlaştırıyor.

Kaynak: Sendika.Org