• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Doğu Afrika sendikaları güçlerini birleştiriyor

Doğu Afrika sendikaları bölgedeki sendikaları güçlendirmek, güvencesiz çalışmaya karşı mücadele etmek ve iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmek için güçlerini birleştiriyor. Danimarka sendikal merkezi LO-FTF'nin desteklediği, IndustriALL'un Doğu Afrika sendikalarını güçlendirmeye yönelik projesi 5 Haziran'da Tanzanya'da başladı.

30.06.2015

Proje, Kenya, Tanzanya ve Uganda'da imalat ve maden sektörlerindeki sendikaları ulusal ve uluslararası işbirliğiyle daha da güçlendirmeyi amaçlıyor.

Giderek artan sayıda işçinin ailelerini zar zor geçindirebilmek için geçici, güvencesiz ve tehlikeli işleri kabul etmekten başka seçeneği yok. Güvencesiz işler sadece işçiler için değil, toplumun ve ekonominin bütünü için de büyük bir tehlike oluşturuyor.

IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı Kenya, Tanzanya ve Uganda'daki sendikalar, ülkelerindeki hükümetleri, işverenleri, işçileri ve tüm diğer toplumsal tarafları, güvencesiz çalışmadaki patlamaya karşı mücadelede sendikalarla işbirliği yapmaya, işyerindeki hastalık ve kazaları asgariye indirmek için çalışmaya çağırıyor. Bunun için yasaları ve toplu pazarlığı kullanmak gerekiyor.

Doğu Afrika'da sendikaları güçlendirme projesinin somut hedefleri arasında şunlar var:

· İşçileri sendikalarda örgütlemek ve işverenlerin sendikaları tanımasını sağlamak.
· Güvencesiz çalışmaya ve kısa süreli sözleşmelere son vermek.
· Çalışma yaşamında iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili riskleri ve olayları azaltmak.

Ana hedef, üç ülkedeki IndustriALL üyesi sendikaların güç kazanmasını ve şirketler karşısında etkin bir karşı güç oluşturmasını sağlamak.

IndustriALL proje koordinatörü Catherine Aneno bu konuda şöyle dedi:

“Doğu Afrika'da sendikaların güçlenmesini destekliyoruz. Önümüzdeki dört yıllık dönemde bölgede sendikaların üye sayısının artmasını, güvencesiz çalışmanın azalmasını, iş sağlığı ve güvenliğinin artmasını hedefliyoruz.
Üyelerimizi örgütleyelim, eğitelim ve harekete geçirelim.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika