• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

YENİ KURULAN FEDERASYONA KATILIYOR

EMCEF tarihi fesih kongresini yaptı

Avrupa Maden Kimya ve Enerji İşçileri Federasyonu EMCEF’in Fesih Kongresi 15 Mayıs 2012 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde yapıldı. Kongre’ye EMCEF üyesi sendikalardan 100’ün üzerinde temsilci katıldı.

16.05.2012

Kongre EMCEF Başkanı Michael Vassiliadis’in açılış konuşması ile başladı. EMCEF Başkanı Vassiliadis yaptığı konuşmada EMCEF’in bugüne kadar yürüttüğü faaliyetlerin önemine değinerek bugünün tarihi bir gün olduğunu belirtti. Vassiliadis konuşmasının devamında kurulacak yeni federasyonun Avrupa düzeyinde dayanışmanın yükseltilmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Daha sonra birer konuşma yapan Belçika sendikaları temsilcileri Avrupa çapında uygulanmaya konuşlan neoliberal politikaların işçi haklarına saldırı olduğunu belirti. Avrupa’da son dönemde yapılan düzenlemelerin sosyal güvenliği, insan onuruna yakışır çalışmayı, sürdürülebilir kalkınmayı yok ettiğini; işsizliği ve adaletsizliği körüklediğini belirtti.

Belçika sendikalarının konuşmasından sonra içtüzük, gündem, olağanüstü genel kurul tutanakları ve üyelikten ihraçlar delegelerin onayına sunuldu. Daha sonra EMCEF’in dönem faaliyetlerini sunmak için EMCEF Genel Sekreteri Michael Wolters kürsüye geldi. Wolters EMCEF’in bugüne kadar Avrupa düzeyinde işçi hakları için verdiği mücadeleyi sundu. Sektör komitelerinde toplu sözleşmelere, genel eylemlerden AB’nin işçi hareketini ilgilendiren direktiflerine EMCEF’in önemli bir rolü olduğunu belirten Wolters, EMCEF’in bu önemli rolünü yaklaşık 8 milyon işçiyi temsil edecek yeni federasyon ile yerine getirmeye devam edeceğini belirtti.

Daha sonra kürsüye gelen politikalar komitesi temsilcileri sosyal diyalog, toplu sözleşme, sektörler ve sektör dışı faaliyetler konusunda ayrıntılı sunumlar yaptılar.
EMCEF’in feshedilmesi konusundaki önergenin sunulması ve kabulünden sonra mali raporun görüşüldü ve aklandı. Çeşitli gündemlerde sunulan önergelerden biri de Petrol-İş Sendikası’nın yeni kurulacak Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu’nun RETUNSEE ile işbirliği içinde faaliyet yürütmesi doğrultusundaydı. Petrol-İş’in önergesi 16 Mayıs 2012 tarihinde yapılacak birleşme kongresinde desteklenmesine oybirliği ile karar verildi. Daha sonra EMCEF delegeleri 16 Mayıs 2012 tarihinde aynı binada yapılacak EMCEF-EMF ve ETUC TCL kuruluş kongresi için adaylarını belirledi.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi