• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Emeğin Hakları Forumu 13-14 Nisan’da Petrol-İş Konferans Salonu’nda

Sermayenin açmazlarını tespit etmek ve günümüzün ihtiyacı olan sendikal anlayış ve stratejileri tartışılacağı Emeğin Hakları Forumu, 13-14 Nisan’da İstanbul’da Petrol-İş Konferans Salonu’nda düzenlenecek. Direnişçi işçilerin ve uluslararası sendikalardan konukların da yer alacağı forumda sokağın ve akademinin bilgisi buluşacak, işçi sınıfı mücadelesinin geleceği için geniş kapsamlı bir tartışma yürütecek

Sendika Org.
12.04.2013

Emeğin Hakları Forumu, emek hareketinde yeni bir döneme doğru gidilirken mevcut sendikal hareketin açmazlarını tespit etmek, bugünün ihtiyacı olan sendikal anlayış ve stratejileri tartışmak üzere toplanıyor. İşçiler, direnişçi işçiler, sendika yöneticileri, uzmanlar, akademisyenler, yazarlar ortak düşünmek ve geniş kapsamlı bir tartışma yapmak için 13-14 Nisan’da İstanbul Petrol-İş Konferans Salonu’nda bir araya geliyor.

Sınıf hareketinin yükselen dinamikleri tartışılacak

İki günlük forum programı Prof.Dr. Korkut Boratav’ın “Sermayenin Saldırısı ve Emeğin Direnmesi” başlıklı konferansı ile başlayacak.

Konferansın ardından Prof.Dr. Ahmet Haşim Köse moderatörlüğünde “Güvencesizlik Rejimi, Emek Hareketinin Müdahale Olanakları ve Sınıf Hareketinin Yükselen Dinamikleri” tartışılacak. Panelde Prof.Dr. Mesut Gülmez, Prof.Dr. Metin Özuğurlu, Doç.Dr. Aziz Çelik, Sendika.Org yazarı Ferda Koç ile DİSK Genel Sekreteri ve Devrimci Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yürütecek.

Sokağın ve akademinin bilgisi buluşacak

Sınıf mücadelesinin güncel çatışma alanı olarak öne çıkan beş konudaki atölyelerde ele alınacak ve “sokağın bilgisi”, “akademinin bilgisi” ile buluşacak. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Emeğin Medyası, Hukuk, Sosyal Haklar ve Kadın Emeği atölyeleri bu alanlarda çalışma yürüten yazar ve akademisyenlerle bu alanda pratik mücadelenin içinden gelenlerin bilgisinin buluştuğu tartışmalara sahne olacak.

Direniş buluşacak, sendikal yenilenme masaya yatırılacak

Emeğin Hakları Forumu’nun ikinci günü, sendikal yenilenmenin masaya yatırılacağı yapılandırılmış forum ile başlayacak. Sınıf mücadelesinin deneyimleri ışığında yeni bir sendikal strateji yaratmanın olanaklarının tartışılacağı foruma, Tunus, Mısır ve Kıbrıs’tan emek hareketi temsilcilerinin katılacağı forumun ikinci gününde Hava-İş, Pakmaya, Yurtiçi Kargo, Kuzu Deri, Koç Üniversitesi, Şişecam direnişçilerinin katılımıyla sınıf mücadelesine dair tartışmalar yürütülecek.

İkinci gün gerçekleştirilecek olan yapılandırılmış foruma direnişçi işçilerin yanı sıra Mustafa Sönmez ve Serkan Öngel kısa sunuşlarıyla katılacak. Yapılandırılmış forum programında güvencesiz işçiler, güvencesizleştirilen akademisyenler, mühendisler, avukatlar, hekimler, banka emekçileri, tersane işçileri, öğretmenler ve gazeteciler de tartışmalara katılacak.

Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden hak hareketi temsilcileri, doğanın yağmalanmasına ve talanına karşı mücadele eden hak mücadelesi temsilcileri de forumda yer alacak.

Foruma uluslararası katılım

Emeğin Hakları Forumu, Ortadoğulu emekçilerin sesini de Türkiye’ye taşıyacak. Tunus Genel İşçi Sendikası Konfederasyonu (UGTT) üyesi Abdelhedi Ben Jomaa, Mısır Bağımsız Sendikalar Federasyonu üyesi Nagy Rashadabd el Salam Abou el Seoud, Kıbrıs Baraka Kültür Merkezi’nden güvencesizlerin örgütlenmesi için mücadele yürüten Ali Şahin forumun konukları arasında yer alacak.

Emek örgütleri ve akademisyenler foruma çağırıyor

Devrimci Sağlık-İş, Enerji Sen ve Basın-İş sendikalarının düzenleyicisi olduğu foruma şu kurumlar da katkıda bulundu:

Bank Sen, Birleşik Metal-İş, Deri-İş, Devrimci Turizm-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Limter-İş, Mülkiyeliler Birliği, Petrol-İş, SES, Sine-Sen, Tek-Gıda İş, Tekstil, Türk Tabipler Birliği, Tüm Bel-Sen, Tümtis.

Emeğin Hakları Forumu’nun içeriğinin oluşturulmasında sendikaların ve emek örgütlerinin yanı sıra akademisyenler ve yazarların oluşturduğu geniş bir çalışma grubunun katkısı oldu. Emeğin Hakları Forumu Danışma Kurulu’nu oluşturan bu çalışma grubu sınıf mücadelesinin deneyimlerini, akademik çalışmaların birikimi ile buluşturmak üzere Forum için çalışmalar yürüttü. Forum Danışma Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Açalya Temel, Ahmet Haşim Köse, Ahmet Tonak, Aslı Odman, Ata Soyer, Atilla Özsever, Aynur Özuğurlu, Aziz Çelik, Berna Güler Müftüoğlu, Çağrı Kaderoğlu, Deniz Yıldırım, Ergün İşeri, Evren Haspolat Yıldırım, Ferda Koç, Funda Başaran, Gamze Yücesan Özdemir, Gökhan Bulut, Hakan Koçak, Hasan Hüseyin Aksoy, İrfan Kaygısız, İzzettin Önder, Kadriye Bakırcı, Korkut Boratav, Melda Yaman Öztürk, Meryem Koray, Mesut Gülmez, Metin Özuğurlu, Murat Özveri, Mustafa Sönmez, Özay Göztepe, Özgür Müftüoğlu, Selahattin Çetindağ, Serkan Öngel, Seyhan Erdoğdu, Şeref Özcan, Umar Karatepe, Yasemin Özdek.

Emeğin Hakları Forumu’nun iki günlük programı ise şöyle:

13 Nisan Cumartesi

09.30- Açılış

Açılış Filmi : 1987′den Günümüze İşçi Hareketi

10.00-10.45 – Konferans

Sermayenin Saldırısı ve Emeğin Direnmesi – Prof. Dr. Korkut Boratav

11.00-14.00 – Panel

Güvencesizlik Rejimi, Emek Hareketinin Müdahale Olanakları ve İşçi Sınıfı Hareketinin Yükselen Dinamikleri

Moderatör: Prof.Dr. Ahmet Haşim Köse

Taşeron Cumhuriyeti ya da Neoliberal Toplumun Kurucu Gücü Olarak

Güvencesizlik Rejimi – Ferda Koç

Emek ve Sermaye Örgütleri ile Düşünce Kuruluşlarının Yeni Anayasa İçin Sosyal

Haklar Konusundaki Görüş ve Önerilerine Eleştirel Bir Bakış”- Prof. Dr. Mesut Gülmez

12.00-12.15 – Çay arası

Yeni Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası ve Sendikal Harekete Etkileri – Doç. Dr. Aziz Çelik

Büyük Proleterleşme Dalgası, Bütün Bileşenleriyle İşçi Sınıfı – Prof. Dr. Metin Özuğurlu

İşçi Sınıfı Hareketinin Yükselen Dinamikleri ve Sınıf Sendikacılığının yeni tarihsel modeli – Arzu Atabek Çerkezoğlu

14.00-14.30 – Yemek arası

14.30-18.00 – Atölyeler

İşçi Sağlığı Hareketini Sendikal Stratejinin Bir Parçası Haline Getirmek İçin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Atölyesi

Yeni Sendikal Hareketin Gelişiminde bir mücadele alanı olarak Hukuk Atölyesi

Emek Hareketinin Kurucu Öznelerinden Birisi Olarak Kadın Emeği Atölyesi

Sermaye İktidarının Gerici Medya Kuşatmasının Kırılmasında Emeğin Medyası Atölyesi

Üretim ve Yeniden Üretim Alanında Hak Mücadeleleri Sosyal Haklar Atölyesi

14 Nisan Pazar

9.30-10.30 – Atölye Raporlarının Paylaşılması

10.30-10.45 – Çay arası

10.45-14.00 Yapılandırılmış Forum I. Bölüm

“Ne yapmalıyız, nasıl yapacağız?

14.00-14.30 – Yemek arası

14.30-16.30 – Yapılandırılmış Forum II. Bölüm

Sendikal program ve sendikal strateji tartışması, talepler

16.30 – Kapanış Programı

İşçi Korosu

Sonuç Bildirgesinin Okunması

Emeğin Hakları Forumu çağrı metni için tıklayın

Emeğin Hakları Forumu bilgi ve iletişim için: Emeginhaklari.org

http://emeginhaklari.org/