Mısır'da işçiler vazgeçmiyor

Enerji işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı

Tutuklu işçilerin salıverilmesinden ve şirket yönetiminin belli ikramiyeleri kaldırma planını geri çekmesinden sonra, bir kamu işletmesi olan Kuzey Kahire Elektrik Dağıtım Şirketi'nde grevci işçiler işbaşı yaptılar.

Dısilişkiler Servisi
27.05.2013

Kuzey Kahire Elektrik Dağıtım Şirketi ve ona bağlı 13 kuruluştaki işçiler bu hafta grevi sona erdirip işbaşı yaptılar. İşçiler, şirket yönetiminin hazırladığı bir planı protesto ederken tutuklanan 17 arkadaşlarının salıverilmesini talep etmek için greve çıkmışlardı.

İşçilerin tümü, yeni bir bağımsız sendika olan (Mısır Bağımsız Sendikalar Federasyonu EFITU'ya bağlı) Elektrik ve Enerji İşçileri Sendikası'nın üyesi. Kuruluşundan beri IndustriALL Küresel Sendika'yla birlikte çalışan enerji işçiileri sendikası küresel federasyona üye olma süreci içinde.

İlk protesto eyleminde, işçilerin ortak taleplerini desteklemek ve yönetimin aylık işçi ücretlerinden ikramiyeleri kesme kararını protesto etmek üzere Kahire'deki şirket genel merkezinde bin kadar işçi toplandı.

Binlerce işçi dayanışma grevinde

Protesto gösterisinin barışçıl niteliğine rağmen, güvenlik güçleri eylemi önlemek istedi, işçilerden 15'ini caddeyi tıkama ve kamu malına zarar verme suçlamasıyla tutukladı. Elektrik şirketine bağlı kuruluşlardaki binlerce işçi, tutuklanan işçilerle dayanışmak için greve çıktı.

IndustriALL Küresel Sendika işçilerin ve sendikalarının taleplerini destekliyor. Bu nedenle, Genel Sekreter Raina, Mısır Devlet Başkanı'na ağır bir protesto mektubu yazdı. Raina mektupta Mursi'den soruna şahsen müdahale etmesini ve Enerji Bakanı'na sendikayla masaya oturup iyi niyetle görüşme talimatı vermesini istedi.

Edindiğimiz bilgiye göre, 23 Mayıs 2013 günü Kahire'de sendika başkanı Wael Akl ile Çalışma Bakanlığı'nda toplu sözleşmeden sorumlu Kamu İdaresi Genel Müdürü Mohammed Issa Abdel Aal arasında ilk toplantı yapıldı. Toplantıda, Enerji Bakanı'nın sorunları görüşmek üzere en kısa sürede bir toplantı düzenlemesi kararlaştırıldı.

IndustriALL Küresel Sendika, Mısırlı işçilerin demokratik ve bağımsız sendikalar kurma mücadelelerini yakından izlemeye, desteklemeye ve üye sendikaları gelişmeler konusunda bilgilendirmeye devam edecek