• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ercan İpekçi açlık grevini noktaladı, ‘mücadeleye devam’ dedi

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Anadolu Ajansı’nda yaşanan baskılara tepki olarak açlık grevine başlayan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, dün yapılan destek eyleminde TGS üyelerinin isteği üzerine açlık grevini noktaladı.

15.03.2012

Açlık grevinin 6. gününde eylemine son veren TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, yaptığı açıklamada yorgun olmadığını belirtirken, kendini patlamamış bomba, basılmamış kitap gibi hissettiğini dile getirdi.

“Yeni sendika hükümetin arka bahçesi”
Anadolu Ajansı’nda sendikasızlaştırmaya dönük yaşanan büyük baskının ardından ajans önünde açlık grevine başlayan Ercan İpekçi, dün yapılan destek eyleminin ardından, sendikadan gelen talep üzerine eylemini noktaladı.

Eylemde yaptığı açıklamada, yeni kurulan Medya İş Sendikası’nın AKP’nin arka bahçesi olduğunu belirten İpekçi, sendikanın AA yönetiminin kucağında kurulduğunu ve hiçbir hükmü olmadığını ifade etti.

“TGS Başbakan’ın talimatıyla kurulmadı”
Başbakan'ın TGS için “teröristleri” savunan sendika dediğini hatırlatan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Başbakan’ın talimatıyla kurulmadığını ve bu yüzden yok edilemeyeceğini söyledi.

TGS’den gelen talep üzerine açlık grevine son verdiğini belirten İpekçi, Türkiye’nin üzerine atılan kara şalı kaldırmak için mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yeni sendika sendikasızlaştırmak için kuruldu
Bu arada AA yönetiminin baskıları sonucunda sendikadan istifa etmek zorunda bırakıldığını belirten ve konuyla ilgili soL’a mail yoluyla bilgi veren bir grup AA çalışanı, yeni kurulan Medya İş Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi imzalaması için iki bin üyeye ihtiyacı olduğunu belirtirken, medyanın bu ortamında bunun imkânsız olduğunu ve AA’nın sendikasızlaştırılmaya çalışıldığını ifade ettiler.

Açıklamada şöyle denildi: “Anadolu Ajansı’nda kadrolu 625’e yakın çalışanın 150’ye yakın kısmı TGS’nin 2000 yılından önce imzaladığı ve halen yürürlükte olan 50 günlük kıdem tazminatı güvencesiyle çalışırken, yetki alamayacak bir sendikanın bu tazminatlar konusunda, yetki bitim tarihi olan 1 Ekim 2012’den itibaren hangi güvenceyi getireceği, yıllık 4 ikramiye, sosyal haklar ve değişik hükümlerin korunup korunmayacağı da Medya İş Sendikası Genel Başkanı tarafından yanıtlanmaya açık bir konu olarak duruyor.”

TGS: "2 bin üye barajı geliyor haklarınızı tehlikeye atmayın"
AA çalışanları imzalı açıklamanın ardından bir açıklamada Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube'sinden geldi. Açıklamada, sendikal kanunlarda yapılacak değişikliklerle, toplu sözleşme için bir sendikanın üye sayısının en az 2 bin olması koşulunun getirildiği belirtilirken, ayrıca iki binden az olmamak üzere kurulu bulunduğu iş kolundaki işçilerin en az yüzde 1'ini üye kaydetmesi şartının da aranacağı vurgulandı.

"TGS'nin dışındaki arayışlar, insanları nereye varacağı belli olmayan, sahip oldukları hakları tehlikeye atan maceradan öte birşey değildir" denilen açıklamada şöyle denildi: "Zaten zorlu koşullarda çalışan hiçbir gazetecinin böyle bir maceraya girecek lüksü yoktur. Sendikalarından koparılmaya çalışılan tüm TGS üyeleri bir an önce sendikalarına dönmelidir. Zaman yenilenerek güçlenecek TGS'ye, varolan haklara sahip çıkma zamanıdır."

Kaynak: soL