• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Gelecek' açlıktan bayıldı!

Babacan, Türkiye’de günlük geliri 1 doların altında olan insan kalmadığını öne sürerken, İzmir’in göbeğinde Gültepe semtindeki Kıbrıs Şehitleri İlköğretim Okulunda 6. Sınıf Öğrencisi A.G. açlıktan bayıldı.

KADİR ÇETREZ/EVRENSEL
28.12.2011

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen 4. Büyükelçiler Konferansında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, halkın geleceğe güvenle baktığını, tasarruf oranlarının yüzde 12’ye düşmesinin bunu kanıtladığını ifade etti. Babacan, Türkiye’de günlük geliri 1 doların altında olan insan kalmadığını da öne sürdü. Babacan tüm bunları anlatırken, İzmir’in göbeğinde Gültepe semtindeki Kıbrıs Şehitleri İlköğretim Okulunda 6. Sınıf Öğrencisi A.G. birdenbire bayıldı. Öğretmen çocuğu alıp en yakın sağlık merkezine götürdüğünde doktor çocuğun açlıktan bayıldığını söyledi. Bir yanda Babacan’ın açıklamaları, diğer yanda okulda açlıktan bayılan A.G., öğretmeni, doktoru ve annesinin söyledikleri...

ÜÇ GÜNDÜR AÇ

A.G. üç gündür doğru düzgün bir şey yemeden okula gitmekteydi. Bu olayı öğrenip çocuğun ailesinin yaşadığı eve gidiyoruz. Anne Şaziye Aslan, 6 yıldır eşinden ayrı yaşayan bir kadın. Daha önce sokakta kalmış. Akrabasının yardımıyla şu an tek katlı, rutubetten tavanları dökük, yağmurda damından sular akan eski bir evde kalıyor. Defalarca muhtara ve kaymakama gittiğini, nüfus cüzdanında evli göründüğü için yetkililerin yardımcı olmadığını anlatıyor. Çocuğu okulda bayıldıktan sonra okuldaki öğretmenlerinin kendi aralarında para toplayıp eve yiyecek getirdiğini, yoksa çocuklarıyla beraber açlıktan öleceklerini söylüyor. Öğretmenlere teşekkür eden Aslan devlet yetkililerine seslenerek, aç olduklarını ve kendilerine sahip çıkılmasını istediğini belirtiyor.

SOSYAL KORUMA YOK

Şaziye Aslan ikiz olan iki çocuğu ile birlikte yaşıyor, diğer üç çocuğu ise evli.  

Şaziye Aslan, ikinci evliliğini yaptıktan sonra eşinin çocuklarının kendisini döverek kovduğunu anlatıyor. “Şimdi durumumuzu siz de görüyorsunuz zaten, açız. Devletin bize yardım etmesini istiyoruz. İki çocuğum okuyor. Okul masraflarını gideremiyorum. Çalışamıyorum, hastayım. Ses tellerimde ödem var, ur var, belimde sakatlık var. Çalışamadığım için yardım bekliyorum” diyor. Derdini kime, nasıl anlatacağını bilemediğini belirten Aslan şunları söylüyor: “Bu zamana kadar kimseye bir şey anlatamadım. Çocuğum okulda açlıktan bayıldı, bugün yine aynı şey oldu, aynı şekilde yine getirdiler eve ve yine gitti çocuğum okula. Her yere başvurdum. Bana diyorlar ki; ‘sen nikahlısın, hiçbir şey alamazsın.’”

devamı için: