• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Başkan Süleyman Akyüz Kuzey Ege Gazetesine Açıklamada Bulundu

Akyüz; “Sendika Yönetimi Olarak Konuyu Hassasiyetle Takip Ediyor, Benzer Kazaların Yaşanmaması İçin Çaba Sarf Ediyoruz...”

07.10.2020

Genel Başkanımız Süleyman Akyüz, Petkim'in Klor Alkali Fabrikasında 3 işçinin yaralanması ile sonuçlanan tank yarılması kazasıyla ilgili Kuzey Ege Haber'den Erdinç Şahin'e değerlendirmelerde bulundu.

-Süleyman Başkan merhaba. Dün gece yaşanan elim hadise için geçmiş olsun. Petkim’de öteden beri bazı üniteleri kapsayan tevsi yatırımlar yapılıyor ama genel itibarı ile Petkim oldukça yaşlı ve yorgun bir fabrikalar topluluğu. Son zamanlarda bu tür kazalar sık-sık meydana geliyor ve işveren kusurlu olarak işçiyi görerek iş akitlerini fesh ediyor.
Son örnek geçtiğimiz günlerde yaşandı. Önce 4 işçinin iş akitleri fesh edildi, sonra sizin girişimleriniz neticesinde 3 sendika üyesi disiplin soruşturmasına tabi tutuldu. Ancak kazanın sorumlusu olarak görülen kişi geriye döndürülemedi. Sizin sendika olarak bu kazalara ilişkin söylemek istediğiniz bir şey var mı? Neden yaşanıyor bu kazalar, kusurlu kim?

“Sizin de bildiğiniz üzere dün akşam Petkim işyerimizde bir kaza oldu. Klor Alkali fabrikasındaki hidroklorik asit tankı yarıldı ve içerisindeki kimyasal, üç arkadaşımızın üzerine geldi. Arkadaşlarımızdan biri taburcu oldu, ikisinin tedavisi hastanede devam ediyor. Şükür ki hayati tehlikeleri yok.

“GÖZDEN KAÇAN BİR MALZEME HATASI, ÇOK AĞIR KAZALARA SEBEBİYET VEREBİLİYOR..”

Aliağa Petkim işyerimiz, 1985 yılında devreye alınmış, içerisinde çok sayıda fabrika barındıran büyük bir kompleks. Bir petrokimya tesisi olması sebebiyle, diğer işyerlerinde görülen iş güvenliği risklerinin yanında, proses güvenliğine dair riskleri de içerisinde barındırıyor. Gözden kaçan bir malzeme hatası, geciktirilen bir bakım çalışması bazen sonuçları çok ağır kazalara sebebiyet verebiliyor.

“DÜN AKŞAM YAŞANAN KAZA ÇOK DAHA AĞIR SONUÇLARA YOL AÇABİLİRDİ..”

“Esasında dün yaşanan hadise; kazanın şekli itibariyle bakıldığında, çok daha ağır sonuçlar doğurabilirdi. Nispeten yeni sayılabilecek bir asit tankı, şimdilik bilmediğimiz bir sebeple yarıldı, içerisindeki aşındırıcı ve tahriş edici kimyasal ortama dağıldı.

“BENZER BİR KAZANIN YAŞANMASINA BİR DAHA ASLA MÜSADE EDİLMEMELİDİR..”

“Bu tür işyerleri; işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda, diğer işyerlerine kıyasla çok daha sistematik, işçiyi kazalardan korumanın ötesine geçip, prosesin genel güvenliğini sağlamaya yönelik hassas çalışmalar gerektirmektedir. Ucuz atlatılan, “ramak kala” tabir ettiğimiz her bir olay, hatta sektörde başka işletmelerde yaşanan olaylar detaylıca incelenip gerekli önlemler alınmalı, benzer bir hadisenin bir kez daha görülmesine asla müsaade edilememelidir.

“SENDİKA YÖNETİMİ OLARAK KONUYU HASSASİYETLE TAKİP EDİYOR, BENZER KAZALARIN YAŞANMAMASI İÇİN ÇABA SARFEDİYORUZ ARKADAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN DİYORUZ..”

“Elbette bizler de Petrol-İş Sendikası olarak gerek bu kaza özelinde gerekse yaşanan diğer olumsuzluklarda, konuyu hassasiyetle takip ediyor, benzer kazaların tekrar yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz.

Bu vesileyle yaralı arkadaşlarımıza bir kez daha Allah’tan şifa diliyor, üyelerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum..