• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gerçek İşsizlik Yüzde 17

19.11.2014

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos döneminde işsizliğin yüzde 10.1'e ulaştığını açıkladı. Buna göre resmi işsiz sayısı 2 milyon 944 bin kişi oldu. TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendiren TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyesi CHP Milletvekili, ekonomist Müslim Sarı, işsizliğin daha da artacağını savundu.

İşsizliğin altı ay sonra yeniden çift haneye çıktığını belirten Sarı, önümüzdeki birkaç yıl daha işsizlik oranlarının çift haneli rakamlarda seyredeceğine ve giderek işsizliğin artacağına dikkat çekti. Sarı, şu bilgileri verdi: "Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10.4 olarak gerçekleşti.

Bu durum, işsizlik oranlarının artmaya devam ettiğini göstermektedir." Rakamların Türkiye'de işsizliğin artmakta ve işgücü piyasasının yapısal sorunlarının derinleşerek devam etmekte olduğu anlamına geldiğini belirten Sarı, "Bu rakamlar, hükümetin orta vadeli programında 2014 yılsonu için koyduğu yüzde 9.6'lık işsizlik hedefinin de artık tutmayacağını bize göstermektedir" dedi.

Gerçek İşsizlik Yüzde 17

Öte yandan işsizlik verilerine ilişkin bir rapor yayımlayan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü'ne, göre geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 17'yi aştı. Raporda, "Ağustos 2014 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar (umutsuzlar ve diğer) dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17.1, işsiz sayısı da 5 milyon 430 bin kişi olarak gerçekleşti" denildi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi