• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gerdau Dünya İşçi Konseyi işçilerin durumunu iyileştirmeye kararlı

Gerdau Dünya İşçi Konseyi 8. toplantısını 19-22 Mayıs 2015 günlerinde Peru'da yaptı. Delegeler son toplantıdan bu yana kaydedilen ilerlemeyi değerlendirdiler ve her ülkede işçilerin durumunu iyileştirmek için gerekli müzakereleri yürütmek amacıyla deneyim alışverişine ihtiyaç olduğu konusunda anlaştılar.

25.06.2015

Peru'nun Chimbote kentinde yapılan Gerdau Dünya İşçi Konseyi'nin 8. toplantısına hepsi IndustriALL Küresel Sendika üyesi olan şu sendikalardan temsilciler katıldı: Kanada ve ABD'den Birleşik Çelik işçileri Sendikası (USW), Brezilya'dan CNM-CUT ve Peru'dan SIDERPERU (Maden, Metal ve Çelik İşçileri Federasyonu). Sendika temsilcileri, Latin Amerika ve Kuzey Amerika'da uzun çelik üretiminde uzmanlaşmış bir şirket olan Gerdau ve orada çalışan işçilerin durumu hakkında bilgi alışverişinde bulundular.

CNM-CUT sözcüsü Brezilya'da Gerdau hakkında vergi kaçakçılığından soruşturma açıldığını ve şirketin 1,5 milyar dolar para cezasına hüküm giyebileceğini açıkladı. Büyük ihtimalle şirketin yeniden yapılanmasına yol açacak bu gelişmenin işçilerin zorluklarla karşı karşıya kalması anlamına geldiğini belirtti. IndustriALL'un Brezilya'daki Gerdau sendikalarının faaliyetlerinin etkinliğini ve gücünü artırmak için onlarla koordine davranması kararlaştırıldı.

Gerdau Peru'da yüksek fırını kapattı. Ayrıca, çelik fabrikasından çok liman lojistiğine yatırım yapıyor. Bu durum, şirketin, maliyetlerdeki farklılık nedeniyle, Çin ve Türkiye'den ithalata devam etme niyetini yansıtıyor. Çin ve Türkiye'nin çok ciddi rekabetiyle karşı karşıya olan bir başka ülke ise Kanada. Öyle ki Ontario'daki Gerdau tesisi bu nedenle kapasitesinin ancak yüzde 50'siyle üretim yapıyor.

Kaliforniya'daki Gerdau tesisi çevre standartlarına uymaması nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. 300 işçi işini kaybedecek. Bilgi alışverişi ve ortak noktalar, ortak çözümler bulmak için kesintisiz teması sürdürmek gerektiğini ortaya koydu. Delegeler, Konsey çerçevesinde yer alan ülkelerin sendikaları arasında daha düzenli temas sağlamak için bir iletişim ağı kurmaya ve her ülkedeki toplu sözleşmelerin karşılaştırılmasına olanak verecek bir veri tabanı oluşturmaya karar verdiler.

Şirketin olumsuz tutumuna rağmen, konsey işçilere destek veriyor

Toplantının gündeminde Gerdau tesisine ziyaret de vardı. Şirketin delegeleri iki saat beklettikten sonra, şirket içi sorunlar nedeniyle ziyareti askıya alma kararı Konsey'de hayal kırıklığı yarattı. Konsey yine de vardiya bitiminde işçilerle görüşmek için tesise gitmeyi kararlaştırdı. Delegeler, Peru Maden, Metal ve Çelik İşçileri Federasyonu'nun düzenlediği ulusal protesto gününü destekleyen yürüyüşe de katıldılar.

Bir sonraki toplantı önümüzdeki bir yıl içinde Uruguay'ın Montevideo kentinde yapılacak. O zamana kadar, sendikalar, bir önceki toplantıda onaylanan plan üzerinde çalışmaya devam edecek. Buna göre, Gerdau işçilerinin satın alma gücüyle ilgili bir karşılaştırmaya olanak verecek bir araştırma yapılacak ve koordinatörler onaylanan planın uygulanmasını izleyecekler.

IndustriALL'un Uruguay'daki proje koordinatörü Héctor Castellano toplantıyı şöyle değerlendirdi: “Şili ile Kolombiya'nın yokluğuna rağmen, bütünüyle olumlu bir toplantıydı. Katılımcılar ağı kararlılıkla sürdürme ve güçlendirme yönünde bir rota belirlediler.”

Gerdau hakkında

Genel merkezi Brezilya'nın Porto Alegre kentinde bulunan Gerdau, Amerika kıtasındaki en büyük uzun çelik üreticisi. Brezilya, Arjantin, Kanada, Şili, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Hindistan, Meksika, Peru, İspanya, ABD, Uruguay ve Venezuela'da çelik fabrikaları var. Halen yılda 26 milyon metrik ton çelik üretim kapasitesine sahip ve inşaat, otomotiv, sanayi, tarım vb sektörlere çelik üretiyor. Dünyada çelik üretiminde büyüklük bakımından 14. sırada yer alan Gerdau, 14 ülkede 45.000'den fazla işçi istihdam ediyor.