• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Arjantin Lastik Sendikası SUTNA'dan

Güvencesiz çalışmaya karşı zafer

Arjantin Lastik İşçileri Sendikası'nın (SUTNA) güvencesiz çalışmaya karşı verdiği mücadele örnek oluşturacak nitelikte. Bugün, SUTNA sayesinde, güvencesiz işçiler lastik üretimindeki işgücünün yüzde 1'inden azını oluşturuyor. Bu oran 2008'de yüzde 15 idi.

Dışilişkiler Servisi
21.05.2013

2006'ya kadar, Arjantin'de lastik sektöründeki taşeron işçilerinin ayrı bir toplu sözleşmesi vardı ve ücretleriyle sosyal hakları sürekli işçilerle aynı düzeyde değildi. Nisan'daki IndustriALL Dünya Lastik Konferansı'nda, SUTNA genel sekreteri Pedro Wasiejsko, Arjantin'de Pirelli, Bridgestone ve FATE fabrikalarındaki taşeron işçilerinin sürekli işçilerle tedricen bütünleştirilmesi süreci hakkında bilgi verdi.

Bu sonuca ulaşmak için sürekli işçilerin dayanışması gerekiyordu. 2006'da, sürekli işçiler, kendi koşullarının iyileştirilmesini sağlamaktan çok, taşeron sorununun toplu sözleşmeyle çözüme kavuşturulması konusunda anlaştılar. Öte yandan, SUTNA, istihdam firmasının yönlendirmesiyle sendikaya katılmada gönülsüz davranan güvencesiz işçileri örgütleme politikası izliyordu. Sendika bu taşeron işçilerine yönelik stratejiler geliştirdi.

Dayanışma önemli

Sendika, 2006'dan bu yana, şirket ve sektör düzeyindeki toplu sözleşmelerle bütün sektörde güvencesiz çalışmayı sınırlamayı başardı. Sözgelimi Bridgestone'da taşeron işçiliğinden en çok bakım ve lastik depolama bölümleri etkilenmişti. 2011'den beri yürürlükte olan toplu sözleşmeye, bu bölümlerde sadece sürekli işçilerin çalışacağı yolunda bir hüküm girdi. Bu itibarla, taşeron işçilerinin, sürekli işgücüne katılmak suretiyle, sayısının aşamalar halinde azaltılacağı ve bu sürecin toplu sözleşmenin yürürlük süresinin sona ermesinden önce sonuçlandırılacağı konusunda anlaşmaya varıldı.

2011'de sözleşme masasında Pirelli'yle de benzer bir hüküm görüşüldü. Şirket, hurda lastik geri dönüşüm bölümündeki tüm taşeron işçilerinin kıdemlerini koruyarak şirketin doğrudan işçisi olmasını kabul etti.

SUTNA şimdi temizlik ve güvenlik personelinin durumunu görüşmeyi planlıyor.