• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hava-İş grev hakkı için fiili greve çıktı

AKP'nin havacılıkta grev yasağı getiren düzenlemeyi bugün apar topar meclis gündemine getireceğinin öğrenilmesi üzerine Hava-İş Sendikası bu gece itibariyle fiili olarak grev ilan etti. THY işverenlerinin tehdit dolu mesajlarına rağmen THY'de seferler iptal edilmeye başlandı.

29.05.2012

Ancak gelen ilk haberler THY seferlerinin iptal olmaya başladığı yönünde. EmekDünyası'na konuşan Hava-İş Sendikası yetkilileri "üyelerinin yoğun olarak hastalandıklarını ve pek çok uçak seferinin şimdiden iptal olduğu"nu açıkladılar. Rapor alan sendika üyelerinin Hava-İş Sendikası Genel Merkezi'nde toplandıklarını da ifade eden sendika yetkilileri yarın sabah THY işletmesi önünde kitlesel bir eylem yapılacağını açıkladılar.

İşte Hava-İş Sendikası'nın THY'nin tehditlerine karşı "Tüm Üyelerimize Acil" koduyla yaptığı açıklama: "İŞVERENCE ATILAN HAVA-İŞ SENDİKASININ YASADIŞI GREV YAPTIĞI YÖNÜNDEKİ GERÇEK DIŞI MESAJI TBMM'DE GREV YASAĞINI KİMLERİN TEZGAHLADIĞINI DA ORTAYA KOYMAKTADIR. BİZ YAZADIŞI İŞLEM YAPMIYORUZ. YASADIŞI GREV YAPMIYORUZ. YASAL HAKLARIMIZI KULLANIYORUZ.ÜYELERİMİZİN HASTALANMASI YASADIŞI DEĞİLDİR. 2920  SAYILI SİVİL HAVACILIK KANUNUN 100 VE 101 MADDE ICAO ANNEX6, EASA ANNEX 111 EU OPS1 PART Q, SHT 6A 50 GENEL HUSUSLAR 12. MADDESİ UCUŞ EMNİYETİNİ KORUMA YÖNÜNDE BİİZ MÜKELLEF KILMIŞTIR"

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ve grev sürecinin adım adım yaklaşması karşısında Hava-İş Sendikası'nın grev sürecini işletmesini engellemek üzere çeşitli girişimlerde bulunan THY işvereni son olarak arabulucu atanmasına mahkemeler nezdinde itiraz etmişti. Arabulucu atama sürecini  tüm sonuçlarıyla birlikte durduran bir karar alan mahkeme, ilk duruşmayı da 4 Eylül tarihine atarak fiili olarak grev ertelemesi yapmıştı. Ancak sendikanın girişimleriyle bu karar kaldırılmıştır ve toplu iş sözleşmesi süreci kaldığı yerden devam etmeye başlamıştı. Bu karar karşısında grev ve sendika düşmanı tutumunda ısrar eden AKP, İstanbul milletvekili Metin Külünk şahsında bir kanun tasarısı hazırlatarak havacılık sektöründe grevi yasaklamak için bir girişim başlatmıştı. Havacılık sektöründe grevi yasaklayacak kanun tasarısına sert tepki gösteren Hava-İş ve uluslar arası sendikal örgütler bu tasarının gündeme  gelmemesi konusunda hükümeti uyarmıştı. Ancak bu uyarılara rağmen tasarının ilerleyen saatlerde meclis genel kurulunda görüşüleceğinin öğrenilmesi üzerine Hava-İş tüm üyelerini harekete geçmeye çağırdı ve fiili grev kararı aldı.

 Grev kararı tüm çalışanlara, "ÇOK ACİL ÇOK ACİL TÜM MUHALEFET PARTİLERİNİN KARŞI ÇIKMALARINA, BASIN AÇIKLAMAMIZDA TÜM ÜYELERİMİZİN KARŞI ÇIKMASINA RAĞMEN GREV HAKKIMIZA YASAKGETİREN YASANIN 29 MAYIS 2012 YARIN TBMM'DE ÇOK BÜYÜK BİR HIZLA GÜNDEME ALINACAĞI BİLGİSİ ALINMIŞTIR. BU HABER SONRASI TÜM NORMAL VARDİYALI VE UÇUŞ ÜYELERİMİZ BU AĞIR HAK KAYBI İHTİMALİ İLE 29 MAYIS 2012 TARİHİNDE LOKAL SAATLE 03.00-24.00 ARASI KENDİLERİNİ GÖREVE HAZIR HİSSETMEYECEKLERİNİ BİLDİRMİŞLERDİR" denildi.

 Bu kararla birlikte şu dakikalar itibariyle çok sayıda THY seferinin iptal edildiği bilgileri geliyor.

Kaynak: www.emekdunyasi.net