• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Haziran'da 59 işçi katledildi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Haziran ayı iş cinayetleri raporunu, "Vicdan ve Adalet Nöbeti" eyleminde açıkladı. Rapora göre haziranda 59 işçi yaşamını yitirdi.

02.07.2012

Galatasaray Lisesi'nin demir kapısına Haziran'da yaşanan iş cinayetlerine ilişkin bilgilerin olduğu pankart asılırken, bu ayki raporda çevre mühendislerinin çalışma koşullarına dikkat çekildi. Raporu açıklayan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Semra Ocak, tespit edebildikleri kadarıyla Haziran ayında 59 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

'İNŞAATLAR İŞÇİ ÖLÜMLERİ ÜZERİNDEN BÜYÜYOR'

Ölümlerin en çok inşaat ve mevsimlik tarım sektöründe yaşandığını bildiren Ocak, "Sermaye ve AKP iktidarının lokomotif sektörü olan inşaatlar işçi ölümleri üzerinden büyüyor" dedi. Ocak, Haziran ayında 23 inşaat işçinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 16'sının yüksekten düşme olduğunu söyledi. Ocak, yüksekten düşmenin önüne çok rahat bir şekilde geçibileceğini belirterek, "Yine TBMM'de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası görüşülürken Meclis kapısında atık su gideri çalışması yürüten Nadir Kekilli adlı işçi göçük altına kalarak can verdi. Bu durum sermayenin ve iktidarın işçinin sağlığına bakışının bir özetidir" dedi. Semra Ocak, çoğunluğunu Kürt köylülerin oluşturduğu mevsimlik tarım işçilerinin yine ölüm yolcuğuna çıktığını belirterek, Haziran ayında 7 tarım işçisinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Ocak, Antalya'da Uğur Kazancı'nın ölümü ile birlikte yaşamını yitiren tersane işçilerinin sayısının ise 151'e çıktığını kaydetti.

ÖZAKINCI'NIN ÖLÜMÜ KAZA DEĞİL CİNAYET

"İş cinayetleri mühendisleri de aramızdan alıyor" diyen Semra Ocak, 26 Haziran'da İzmir'in Torbalı ilçesinde bir fabrikanın bacaına emisyon ölçümü yapmak için çıkan Çevre Mühendisi Onur Ercan Özakıncı'nın, yüksek gerilim hattına kapılarak yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Ocak, şöyle devam etti: "Yüksek gerilim hattı altında bir sanayi tesisinin kurulmasına göz yumanlar, ölçüm çalışması öncesinde gerekli kontrol mekanizmalarını işletmeyen fabrika yetkilileri ve çalışanı için güvenli iş ortamını sağlayamayan ölçüm firması yetkililerinin görev ihmalleri sonucu gerçekleşen olayın kaza değil cinayet olduğunu bir kez daha vurguluyoruz." Semra Ocak, Türkiye'de tüm emekçiler gibi çevre mühendislerinin de iş yaşamlarında tehlikeli ortamlarda, güvenlik önlemleri olmaksızın çalışmak zorunda bırakıldığını belirterek, "İşveren tarafından 'gereksiz maliyet' olarak görülen güvenlik önlemleri ve koruyucu ekipmanların yokluğunda yaşanan kazaların kurbanı olmaktalar" dedi.

Kaynak: ETHA