• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da iş yasasında değişikliğe karşı ülke çapında gösteriler

 Hindistan'da işçiler iş yasalarında değişiklik öngören tasarıyı protesto etmek için 5 Aralık'ta sokaklara döküldü. Sadece Yeni Delhi'de protesto eylemlerine katılanların sayısı 15.000'i buldu.

11.12.2014

Önerilen değişiklikler Fabrika Yasası, Taşeron İşçiliği Yasası ve Çıraklık Yasası'yla ilgili. Tasarının yasalaşması halinde, tahminen şirketlerin yüzde 67'si yasalardan muaf olacak. Bu ise iş güvencesinin azalmasına ve hak edilen ücretin tam olarak ödenmemesine yol açacak. Sendikalar, değişikliklerden önce kendilerine danışılması sözünü tutmadığı için hükümete karşı çıkıyor.

Yeni Delhi'de göstericilere seslenen ulusal sendikal merkezlerin yöneticileri, eğer hükümet sendikalara kulak vermezse, protestoların daha da yoğunlaşacağını belirttiler.
IndustriALL Küresel Sendika üyesi SEWA'dan Manali, kadınların işgücü piyasasındaki konumunu vurguladı:

“Örgütsüz sektördeki kadınlar toplam üretime yüzde 39 oranında katkıda bulunuyor, ama kadın işçilerin ellerine hiçbir şey geçmiyor. Ev eksenli çalışan 50 milyon hayalet işçi, dizginsiz taşeronlaşmaya kurban ediliyor. Bütün işçilere güvence sağlayan kapsamlı bir yasa istiyoruz.”

AITUC Genel Sekreteri Gurudas Das Gupta ise şöyle dedi:
“Bu mücadele sermayeye karşıdır. Ancak birlik olursak başarıya ulaşacağız. Onun için, hepimiz mücadele vermeye hazır olmalıyız. Eylemimize birlikte karar veriyoruz, ama hükümetin işçi düşmanı yasa değişikliğini yapmasına ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceğiz.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika