• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Holcim'in genel kurulunda işçilerin protestosu

İnşaat malzemeleri alanındaki uluslarötesi şirket Holcim'in İsviçre'deki yıllık genel kurulunda, Avrupa'nın dört bir yanından gelmiş işçiler, şirketin Avrupa ölçeğindeki işyerlerinde istihdamın daraltılmasını ve fabrika kapatmaları protesto ettiler.

Dışilişkiler Servisi
18.04.2013

17 Nisan günü, Holcim'in İsviçre'nin Dübendorf kentindeki yıllık genel kurulunda, Avrupa'nın değişik ülkelerinden (İtalya, Belçika, Fransa, Slovakya, Çekya, Romanya, Almanya ve İsviçre'den) gelmiş 200'ü aşkın işçi, hissedarlara taleplerini iletmek için protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemde şirketin 2014 yılı için öngördüğü 1,5 milyar İsviçre frankı tutarındaki kâr hedefinin faturasını işçilerin omuzlarına yıkmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Holcim Genel Kurulu'na IndustriALL üyesi Belçika sendikası SETCA'dan Katty Noël ile Avrupa İşletme Konseyi Sekreteri ve Alman sendikası IGBCE üyesi Uwe Barkmann birlikte katıldılar. Toplantıda hissedarlara yaptıkları konuşmada şirketin planlarından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler. Katty Noël konuşmasında şöyle dedi: “Genel kurul salonuna girerken görmüşsünüzdür, hoşnutsuzluğumuzu ve mücadele kararlılığımızı ifade etmek için Avrupa'nın birçok ülkesinden arkadaşlarım bizimle birlikte burada.”

Holcim Başkanı Rolf Soiron işçilerin temsilcilerinin görüşlerine katılmadığını belirterek, “Fabrika kapatmalar olacak” dedi ve ekledi: “Bir yerde artık pazar yoksa, orada kapasiteyi azaltmak zorundayız.” 

İşten atılmalar sona ersin  

 

Protesto eylemine katılanlar arasında yer alan IndustriALL makine mühendisliği ve malzeme seksiyonunun direktörü Matthias Hartwich şöyle dedi: “Şirketin insanları bilgi vermeden ve danışmadan işten atarak fazladan kâr elde etmede diretmeye son vermesini yönetimden talep etmek için burada toplandık.”

Holcim Avrupa İşletme Konseyi ile Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) şirket yönetiminden şunları talep ediyor:

  • Şirket, ilgili Avrupa yönergesinde ve Avrupa İşletme Konseyi'yle bağıtladığı anlaşmada öngörülen bilgi verme ve danışma prosedürüne tam olarak uygun davranmalıdır.

  • Şirket bilgi verme ve danışma prosedürü Avrupa düzeyinde ve yerel düzeyde tamamlanmadan işten çıkarmalara gitmekten vazgeçmelidir.

  • Şirket taleplerimizi karşılamak için Avrupa İşletme Konseyi ile olan anlaşmada değişiklikler yapmayı kabul etmelidir.