• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hükümetin özelleştirme programına Petrol-İş'ten tepki

09.10.2014

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, bayramın 3. günü yaptığı açıklamayla hükümetin kapsamlı bir özelleştirme programı hazırladığını açıklamasına Petrol-İş Sendikası’ndan itiraz geldi.

Merkez Yönetim Kurulu Adına Genel Başkan Mustafa Öztaşkın tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Ekonomiyi günü kurtaran politikalarla ve gelen sıcak parayla yöneten hükümet, şimdi yeni kaynak yaratmak için ülkemizin kalan varlıklarını elden çıkaracağını ilan etti. Birçok farklı sektördeki kamu kuruluşunun özel sektöre devrini öngören özelleştirme programı derhal iptal edilmelidir.”

Yeni dönemde devletin birçok alandan çekilmesinin, bugüne kadar yalnızca toplumsal yıkımı hızlandırmış olan özelleştirmelerde ısrarcı olmak anlamına geldiğinin belirtildiği açıklamada şu tespitlere yer verildi:
* Ülkemizin iki önemli enerji KİT’i olan TPAO ve BOTAŞ’ta yeniden yapılandırmanın ardından özelleştirmenin de gündeme alınmasının, bu iki kuruluşun zayıflatılmasından başka sonucu olmayacaktır. Stratejik enerji sektöründe dışa bağımlılığımızı arttıracak ve halkımızın enerjiye ucuz, güvenli ve kolay bir şekilde ulaşmasını engelleyecektir.
* Eti Maden’de ise geçtiğimiz yıllarda bor madenlerinin işletilmesi ve faaliyetlerini düzenleyen 2840 Sayılı Kanun’dan değişiklik yapılması yoluyla hizmet alımlarının önünü açarak borda özelleştirmeye niyetlenilmişti. Şimdi Eti Maden’e ait asit fabrikalarının özelleştirilmesi ile borların özel sektöre açılmasının ilk adımı atılmaya çalışılmaktadır.
* Planlanan özelleştirmeler, daha fazla işsizlik daha fazla yoksulluk getirecek, toplumsal bir yıkım yaratacak ve stratejik sektörlerde devletin kontrolünü sermayeye teslim edecektir.

PETROL-İŞ DİRENECEK

Yıllardır özelleştirme karşıtı mücadeleleriyle bilinen sendikaları Petrol-İş’in, TPAO, BOTAŞ ve Eti Maden’de gündeme getirilen her türlü özelleştirme uygulamasına karşı duracağını, dün olduğu gibi bugün de gereken mücadeleyi vereceğini belirten Genel Başkan Öztaşkın, “Birçok sektörde gerçekleştirilmesi planlanan özelleştirme uygulamalarına karşı ortak ve güçlü bir mücadele örülmeli, toplumsal yıkımın derinleşmesine izin verilmemelidir” şeklinde konuştu.

İŞTE HÜKÜMETİN HEDEFLERİ

* Kısa vadede elektrik üretim santralleri, otoyol ve köprüler, bazı limanlar ve olimpiyat tesisleri, 25 şeker ve 5 makine olmak üzere şeker fabrikaları ve geliri Halkbank’a aktarılmak üzere Halk Sigorta ile Halk Emeklilik özelleştirilecek.
* TEİAŞ’a ait kamu hisselerinin yüzde 49’u, Türksat’a ait Kablo-TV operasyonları, Haydarpaşa Projesi, ölçü ve ayarlar hizmetlerinin özelleştirilmesi düşünülmekte.
* TPAO hisselerinin halka arz edilmesi, BOTAŞ iletim hatları ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan uygun görüşü alındığı takdirde Eti Maden’e ait sülfirik ve borik asit fabrikalarının özelleştirilecek.

Kaynak: Evrensel Gazetesi