• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'İkinci Lâle Devri'nin son demleri

İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav'ın SoL Haber'de yer alan "“İkinci Lâle Devri”nin Son Demleri" başlıklı yazısını yayımlıyoruz.
04.12.2011

Bugün bu köşenin okurlarını aşağıdaki iki tablo üzerinde odaklanmaya davet ediyorum. Tablolar, Türkiye ile dış dünya arasındaki ana bağlantıları özetliyor. İlki, “AKP’nin İkinci Lâle Devrinin Son Demleri”ni, yani 2011’in Ocak-Temmuz aylarını kapsıyor. İkincisi ise, Lâle Devri’nin (muhtemelen) bitimini izleyen iki “tedirgin ayı”, yani Ağustos-Eylül 2011’i özetliyor. Tablolarda 2011 verileri, on iki ay öncesiyle karşılaştırılıyor.

“AKP’nin İki Lâle Devri” ifadesini daha önce bu köşede kullanmıştım. Tekrar açıklayayım: Türkiye ekonomisinin kaderinin dış dünyadan gelen kaynak akımlarına teslim edildiği bir dönemden söz ediyoruz. AKP’nin Birinci Lâle Devri, 2003-2007 yıllarını içermekteydi. Bu beş yılda Türkiye’ye giriş yapan yabancı sermaye 185 miyar dolara ulaşmış; ekonomi ortalama yüzde 7.3 oranında büyümüştü.

2008-2009’da uluslararası sermaye hareketleri tersine döndü. Sıcak para Türkiye’den çıkmaya başladı. Vadesi gelen dış krediler yenilenmedi. Ekonomi küçüldü.

2010’dan itibaren metropol ekonomilerindeki likidite genişlemesi, çevre ekonomilerine taştı; AKP’nin İkinci Lâle Devri de bu sayede başladı. Ocak 2010 ile Temmuz 2011 arasında geçen on dokuz ayda Türkiye ekonomisine 93 milyar dolar tutarında yabancı sermaye girdi. Bu kaynak akımının katkısıyla ekonomi 2010’da yüzde 9; 2011’in ilk yarısında yüzde 10.2 oranlarında büyüdü.

Ağustos’tan itibaren AKP’nin İkinci Lâle Devri’nin barutunun tükendiğini göstern işaretler ortaya çıktı. Ekonomiyi aşağıya çekecek yeni, olumsuz bir eğilimin başlangıcında olabiliriz. Tablolarımız bu sürece ve evveliyatına dikkat çekiyor.

devamı için;